Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“İskeçe’de fabrika atıkları çevreyi kirletiyor”

23/05/2022

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe’de fabrika atıklarının çevreyi kirlettiği ve bölge sakinlerinin sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle ilgili olarak Çevre ve Enerji Bakanlığına hitaben soru önergesi sundu.

Önergede İskeçe’deki ‘‘MAITEX SA’’ fabrikasının faaliyetleri, yeraltı su kaynaklarının kirlenmesine dikkat çeken milletvekili Zeybek, ayrıca kanal suyundan alınan numunelere ve yapılan analiz sonuçlarına bakıldığında geri dönüşü olmayan ekolojik zarara neden olduğunu vurguladı.

Önergeyle ilgili olarak milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

Karaköy (P.Katramio) köyünde faaliyetini sürdüren ‘‘MAITEX SA’’ fabrikasının bir kez daha yönetmelikleri ihlal ederek endüstriyel atık sularının çevreyi kirlettiğine dair şikayetler Karaköy, Halıtcılar ve Avxendio köyü sakinleri tarafından tekrar gündeme getirildi. Kumaş boyaması gibi çeşitli kimyasal işlemler uygulanan endüstriyel birime geçmişte de bölge sakinlerinin şikayetleri sonucunda para cezasına çarptırılmıştı.

Fabrikadan yayılan kötü koku ve atık suyun bir kanal yolu ile ekilebilir arazileri geçerek denize ulaşması 2012 yılında da bölge sakinleri tarafından İskeçe Halk sağlığı Müdürlüğüne rapor edilmişti.

Ayrıca, bölge sakinlerinin yaşadığı sorunlar, endüstriyal birimin olası çevresel işletme koşullarını ihlal etmesi ile ilgili soru önergemizde (no: 7263 / 26-03-2014), Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İskeçe yetkili birimleri, işletmede yapılan tetkikler sonucunda çok sayıda ihlal tespit edildiğini ve yasalar gereğince para cezalarının uygulandığını itiraf etmişlerdir.

Aradan geçen süreçte emisyon sorunu azaldı, ancak ne yazık ki son zamanlarda işletme eski taktiğine geri dönerek hem bölge sakinlerinin hayatını tekrar çekilmez hale getiriyor hem de sağlıklarını tehlikeye atmaya devam ediyor.

Ayrıca, bölgenin yeraltı su kaynaklarının kirlenmesi, arıtılmış atık su ve kanal suyundan alınan numunelere yapılan analiz sonuçları ve elde edinilen verilere göre yüksek miktarda organik yük, katı madde veren tespit edilmiştir, bu da geriye dönüşü olmayan bir ekolojik zarara neden olabilir.

-Bölgede nüfüz eden halkın hayatı çekilmez hale geldiğinden.

-Atık su deşarjı insan sağlığı ve çevre kirliliği açısından risk oluşturduğundan.

-Anayasa’nın 24. Maddesine göre devletin çevreyi korumak önlem ve tedbir almak yükümlülüğü olduğundan.

Yetkili Bakana sorulur:

1.Bölgede ikamet eden sakinlerin sorununu çözmek ve çevreyi korumak için ne gibi önlemler almayı planlıyor?

2.Faaliyetini sürdüren endüstriyel birimin doğal çevre koşullarının ihlal edip etmediği tespit edildi mi edildi ise bunlar nelerdir?

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu