Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Sultan Çelebi Mehmet Camii restorasyonu onaylandı

10/06/2022

Yunanistan Merkez Arkeoloji Kurumu, 2017 yılında yanan Dimetoka’daki tarihi Sultan Çelebi Mehmet Camii’nin restorasyonu için hazırlanan teknik raporu kabul etti. Proje, yangından beş yıl sonra onaylanmış oldu.

Kültür ve Spor Bakanlığı’nın, tarihi caminin 20. yüzyıl dönemindeki karakteristik özelliklerine bağlı kalarak ve aynı zamanda geçmişte taşıdığı özelliklerinin de yansıtılacağı şekilde onarım ve restorasyonuna başlayacağı belirtildi.

Restorasyon, Atina Ulusal Meçovio Teknik Üniversitesi tarafından taş duvarların restorasyonu ve çatısının yeniden inşası için yürütülen araştırma programı çerçevesinde hazırlanan proje kapsamında gerçekleştirilecek.

Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Dimetoka şehrinin merkezinde bulunan Beyazıt Camii (Sultan Çelebi Mehmet Camii), Osmanlı İmparatorluğu’nun en heybetli anıtlarından biridir. Korunması ve restorasyonu, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın uzun yıllardır önceliği olmuştur. Anıtın restorasyon çalışması Doğu Makedonya ve Trakya 2007 – 2 013 projesine dahil edildi. Ancak 2017 yılında çıkan ve ahşap çatının çökmesine ve içeride hasara neden olan yangın nedeniyle tüm tasarım altüst oldu. 2020’de bakanlık bu görevi Meçovio Üniversitesine vermişti. Birçok kez belirttiğim gibi Kültür Bakanlığı, Yunanistan topraklarında bulunan tüm dönemlere ait anıtları koruyor. Önceliğimiz anıtın restorasyonu ve bir an önce yerel halka kültür mekanı olarak geri dönmesidir.” ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu