Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Gümülcine’de ‘3. Ulusal Kitap Kulüpleri Buluşması’ etkinliği düzenlendi

08/12/2024

Yunanistan genelinden toplam 30 kitap kulübünün katılımıyla ‘3. Ulusal Kitap Kulüpleri Buluşması’ etkinliği Papanikolau Vakfı Amfitiyatrosunda düzenlendi.

7-8 Aralık tarihleri arasında “Edebiyatta Tarih: Mekan ve Zaman” temasıyla düzenlenen etkinliğin onur konukları Türk ve Yunan edebiyatını temsilen Zülfü Livaneli ve Thomas Korovinis oldu.

Etkinlik, açılış konuşmalarıyla başlayarak Atina Üniversitesi’nden Prof. Maria Dimassi’nin “Edebiyat ve Tarih: Toplumlar ve İşlevler” başlıklı konferansı ile devam etti. Çevrim içi bağlantıyla programa katılan Pataki Yayınevi temsilcisi Vivia Georgantapoulou ise Livaneli’nin ‘Kaplanın Sırtında’ romanından bahsetti.

Daha sonra bir toplantıya katılmak üzere Moskova’da bulunan Livaneli, etkinliğe çevrimiçi bağlanarak katıldı.

Livaneli ilk olarak katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, ‘Kaplanın Sırtında’ adını verdiği romanından bahsetti.

Kendisi için yapılan konuşmalardan dolayı teşekkür eden Livaneli, kitabında anlattığı II. Abdülhamid’in imparatorluğun çöküş döneminde elinden geleni yapmaya çalışan bir insan olduğunu söyledi. Burada Abdülhamid‘i savunmadığını belirten Livaneli, kitabında onun savunmasını ortaya koymaya çalıştığını ifade etti.

Tarihi bir roman yazarken gerçek olaylara sadık kalmanın önemli olduğunu belirten Livaneli “Yakın tarih romanlarında bazı şeyler gerçeğe uygun olmalıdır. Ancak bu, bir tarih kitabı değil; insan hikayelerinin ön planda olduğu bir romandır. Bu nedenle romanımda sürrealist sahneler ve hayal gücüne dayalı unsurlar da bulunuyor.” dedi.

Konuşmasının devamında katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Livaneli bir katılımcının, ‘Kitabınıza neden, ‘Kaplanın Sırtında’ adını verdiniz?’ sorusuna Livaneli, “Kaplanın Sırtında çünkü romanın başında anlatıyorum aslında dünyada bütün iktidarlar kaplanın sırtındadır. Hele diktatör olanlar daha da kaplanın sırtındadır. Kaplanın sırtında olduğunda her şeye hükmediyor ama yere düştüğünde zaman kaplan onu parçalıyor. Onun için iktidar sahibi ama bir yandan iktidardan korkar insanlar.” diyerek cevap verdi.

Kadının edebiyattaki yerinin çok büyük olduğunu söyleyen Livaneli, “Kadının ruhunu anlamazsanız, bunu anlatamazsınız. Abdülhamid çok büyük bir şey yapmadı. İmparatorluk döneminde kadınlar geri plandaydı ve baskı altındaydı. Kadının modernleşmesi Cumhuriyet döneminden sonra başladı.” ifadelerini kullandı.

Bir dinleyicinin ‘Romanınızı yazarken gerçek tarih sizi ne kadar sınırlandırdı? Tarihi es geçip istediğiniz hayal ürününe olaylara ne kadar değinebildiniz?” sorusuna Livaneli şöyle cevap verdi:

“Şimdi yakın tarihle ilgili roman yazdığınız zaman takibi bazı şeyler gerçeğe uygun olmalıdır. Çünkü tarihçiler bekliyor. Bir hata bulup hemen sizi parçalamak isteyen tarihçiler var ama onlar hiçbir hata bulamadılar. Ama bu bir tarih kitabı olmadığı için imajınasyona dayalı fazla sürrealist sahneler ekledim. Bu bir roman yoksa tarih kitabı olurdu. Mesela kuşlar bölümü var diğer bölümler balıklar falan var. Bir takım sürrealist sahneler var.”

Verilen aranın ardından ilk gününün ikinci bölümünde Yunanistan’ın farklı bölgelerinde etkinliğe katılan kitap okuma kulüpleri temsilcileri ele alınan konuları tartışarak. fikir ve önerilerini sundular.

3. Ulusal Kitap Okuma Kulüpleri Buluşması etkinliği ikinci gün programı 8 Aralık Pazar günü sabah saat 10.00’da açılış konuşmalarıyla başladı.

Devamında dilbilimci Katerina Şina katılımcılara “Edebiyattaki Yer: Thomas Korvini’nin Eserlerdeki Yerleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra Agra yayınevinden, Gümülcine Kitap Okuma Kulübü (Filognosia) adına dilbilimci Rena Samara ve Marina ve Selanik Arkeloji Müzesi Kitap Okuma Kulübü adına yazar Kostas Arkudeas, etkinliğe konuk olarak katılan yazar Thomas Korivis’in “55” isimli kitabı tanıttılar.

Programın devamında yazar Thomas Korivis, “55” isimli kitabı hakkında bilgiler vererek katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

İkinci gün programının son bölümünde kitap okuma kulüpleri temsilcileri ele alınan konuları tartıştılar.

Etkinlik, fikirlerin görüşlerin belirtilmesiyle sona erdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu