Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Zeybek, Azınlık okul avlularının yapılan etkinliklerde kullanılmasına ilişkin meclise soru önergesi sundu

09/07/2024

İskeçe Yeni Sol Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek, “İskeçe bölgesinde yapılan etkinliklerde Vakıf mülkü olan Azınlık okul avlularının yapılan etkinliklerde kullanılması” başlığı altında meclise soru önergesi sundu.

Milletvekili Zeybek önergede, İskeçe İlköğretim Eğitim Müdürünün keyfi ve sözlü ve talimatı üzerine 7 Temmuz 2024 tarihinde Şahin köyünde düzenlenen hatim merasiminde Azınlık İlköğretim okulu avlusunun kullanılmasının yasaklandığı, aynı şekilde 5 Mayıs 2024 tarihinde Mustafçova köyünde düzenlenen hatim merasiminde de Azınlık İlköğretim okulu avlusunun kullanılmasının yasaklandığını dile getirdi.

Konuyla ilgili olarak Hüseyin Zeybek’in basın bürosundan yapılan açıklama şöyle:

“Bilindiği üzere Trakya bölgesinde faaliyet gösteren Azınlık okulları belirli bir kurumsal rejime tabidir. Türkiye-Yunanistan arasındaki eğitim protokolleri ile kurulmuş olup, 3647/2008 sayılı yasa gereğince okulların mülkiyeti vakıflara ait olup, sadece kullanımı Eğitim Bakanlığına aittir. Sözkonusu mülklerin kontrolü ve yönetimi yetkili seçilmiş Okul Encümen heyeti tarafından gerçekleştirilir ve yalnızca denetimleri Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

Bu verile göre, İskeçe İlköğretim Eğitim  Müdürünün herhangi yazılı bir belgeye dayanmadan sadece keyfi ve sözlütalimatı üzerine 07-07-2024 tarihinde Şahin köyünde düzenlenen hatim merasiminde Azınlık İlköğretim Okulu’nun avlu alanınınkullanılmasıyasaklanmıştır aynı olay 05-05-2024 tarihinde Mustafçova köyünde de düzenlenen hatim merasiminde yaşanmıştır. Yetkili Eğitim Müdürünün ifadesine göre, Doğu Makedonya ve Trakya Genel Bölge Müdürü’nün sözlü emrine dayanarak, söz konusu okulun avlu alanını bizzat kendi öğrencilerinin  etkinlik düzenlemesine kapatmıştır. Okul avlularının Hatim merasimleri dışında bütün etkinliklere kapalı olduğunu da belirtmek gerekmektedir.

Yaşanan bu olaylar bölge sakinlerinde endişe ve büyük bir huzursuzluk yaratımıştır,önceki yıllarda hiçbir sorun yaşanmadan bütün etkinliklerde okul bahçe alanları kullanılmakta idi.

Yukarıda tüm belirtilenlere göre sayın bakana sorulur?

•Söz konusu etkinliklerin okul avlusunda gerçekleşmesini yasaklanma kararının gerekçesi nedir? Öğrencilerin, bölge sakinlerinin ve katılımcıların bu alanı kullanmasına  neden izin verilmedi? Bu kararın dayanağı nedir?

•Bakanlık bu tarz tatsız olayların tekrarlanmaması için ne gibi tedbirler almayı planlamaktadır?

•Azınlık okullarının işleyişinde bir değişiklik mi var? Çünkü var olan statüye göre mülkiyetleri vakıflara ait olan okulların tüm idari yönetimi seçilmiş encümen heyeti tarafından yapılmaktadır.Sayın Bakan, Azınlık okullarıyla ilgili planlarını ve var olan bu statüde herhangi bir değişikliğe gidilip gidilmediğini bize açıklayabilir mi?”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu