Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Gökçeada’da azınlık okulları açıldı, nüfus arttı

08/07/2024

Türkiye’deki Gökçeada’da Rum azınlık okullarının açılmasının ardından adadaki Rum nüfusu artıyor.

Gökçeada’da Türkiye Hükümetinin kararıyla 2013’te yıllar sonra Rum azınlık ilkokulu tekrar faaliyete geçmiş ve ilk yılında 4 öğrenci ile eğitim yapılmıştı. 2015 yılında ise tamir ve restorasyon çalışmalarının ardından ilk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi faaliyete geçmişti. İki okulun açılmasının ardından adada Türkiye eğitim sistemine göre zorunlu eğitimin tamamlanmasına imkan tanınmıştı.

Atina – Makedonya Haber Ajansına (AMNA) konuşan Gökçeada Rum Azınlık İlkokulu Müdürü Stelios Barberis, bu yıl okulda 18 öğrencinin eğitim gördüğünü bunlardan altısının mezun olduğunu, Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde ise 30 öğrenciden üç mezun verildiğini kaydetti.

Okulun Türk Müdür Yardımcısı ile iş birliklerinin mükemmel olduğunu söyleyen Barberis, Türkçe derslerin Türkiyeli öğretmenler tarafından, Rumca derslerin ise Rum azınlık mensubu öğretmenler ve Yunanistan’dan gelen öğretmenler tarafından verildiğini kaydetti.

Okulların faaliyete geçmesinin ardından adaya kalıcı olarak taşınan birçok genç çiftin olduğunu belirten Barberis, 2000 yılında yaklaşık 200 kişiye düşen azınlık nüfusunun günümüzde 700 kişiye yükseldiği vurguladı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu