Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Özgür Ferhat çiftçilerin sorunlarını ELGA’ya rapor halinde sundu

02/07/2024

Rodop Yeni Sol Parti Milletvekili Özgür Ferhat, Devlet Tarım Tazminatları Kurumu’nda (ELGA) yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin önerilerini yazılı olarak ELGA Başkanı Andreas Likurencos’e iletti.

İlk olarak Nisan ayında ELGA Başkanı Likurencos’i makamında ziyaret ettiğini ve konuya ilişkin görüşlerini burada da dile getirdiğini hatırlatan milletvekili Ferhat, daha sonra iki ay boyunca siyasi alan çalışmalarında bulunduğunu belirtti.

Ferhat, Rodop İli Tarım Kooperatifleri, Tütüncüler Kooperatifi, aktif çiftçi dernekleri yönetimleri ve üretici birlikleriyle gerçekleştirdiği ortak çalışmalar sonucunda yazılı önerilerini içeren raporunu ELGA Başkanlığına 26 Haziran 2024 tarihinde gönderdiğini duyurdu.

Milletvekili Özgür Ferhat, ELGA Başkanlığına sunduğu raporunda şu taleplerde bulundu:

•Tarım tazminatlarının ELGA tarafından çiftçilere daha kısa sürede ödenmesi için kurumsal işlemlerin dijital platformlara aktarılması ve bekleme süresinin şu an uygulanan 10-12 aydan en aza indirilmesi.

•Son yıllarda üretimi baltalayan en büyük etken küresel boyutlara dayanan iklim değişikliği-krizi. Her yıl bölgemizde gittikçe artan sıklıkla görünen olumsuz hava şartları üretimde büyük zararlara yol açmakta yahutta üretimde büyük ölçüde ürün (tonaj & kalite) kaybına yol açmaktadır. En çarpıcı örneği 2023 yazında bir ay boyunca Rodop ilinde yaşanan kavurucu sıcaklıklar ve kurutucu kuzey rüzgarların esmesi nedeniyle Pamuk üretimi 40% kayba uğramış ve Mısır üretimide takiben 30% kayıp vermiştir. Fakat güncellenmeyen kanunname nedeniyle bu durumlarda çiftçiler tazminat hak etmediklerinden dolayı büyük ekonomik kayba uğramışlardır.  Bunları göz önünde bulundurarak ELGA kurumu tazminatların belirlenmesini sağlayan sıcaklık ve rüzgarın ölçüm cetvelinin sınırlarını günümüzün koşullarına göre alt seviyelerini yeniden şekillendirip onaylamalıdır.

TÜTÜN ÜRETİMİ

•Özellikle kronikleşmiş sorunlarla uğraşan tütün üreticilerimiz yeni düzenlemeden yararlanmalıdır. Son yıllarda üretimin 2/3 kaybolmasına neden olan fakat kurumunuz tarafından tazmin edilmeyen domates lekeli solgunlu virüsü (Tepe hastalığı-TSWV) mutlak ve muhakkak yeni düzenlemeye dahil edilip tazminat içeren neden olarak gösterilmelidir.

•Öte yandan tütün haşlamaları (fideleri) ve iskeleleri zarar gördükleri takdirde bugüne kadar Tarım Tazminatları Kurumu tarafından tazmin edilmemektedir.

Fakat üretimin başı ve sonunu oluşturan bu iki unsur zarar gördüklerinde üretimde büyük kayıplar oluşmaktadır. Bu vesileyle haşlamaların (fidelerin) ve iskelelerin kurumunuz tarafından tazminat hak edenler listesine alınması gerekmektedir.

•Yaz ayları boyunca bölgemizde yaşanan olumsuz hava şartları ve sürekli kuraklık nedeniyle tütün üretiminde büyük kayıplar yaşanmaktadır. Bu yüzden tütüncülerin tazminatlara dahil edilebilmesi için hava sıcaklıklarının oranlarının güncellenmesi ve yeni düzenlemeye dahil edilmeleri gerekmektedir.

•Tütün üretiminde meydana gelebilecek zararları kapsayan dönemin 15 Mayıs’tan Ekim ayı sonuna kadar uzatılması gerekmektedir.

•Bölgemizin tütün üreticilerinin küçük arazi sahibi olmalarından dolayı ve az dönüm işlediklerinden Avrupa Birliği veya Ulusal Tarım Programlarına dahil edilmemektedirler. O yüzden ELGA kurumunun bu üreticiler için düzenleyeceği net bir destek ve tazminat ile donatılacak koruma planı üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır.

KİRAZ

•Bildiğiniz üzere bölgemizde 160.000 yetişkin kiraz ağacı bulunmaktadır, kaliteli ve dinamik üretime sahip bir bölgeyiz.

•Fakat hassas özelliklere sahip kirazda olumsuz hava şartları (yoğun dolu yağışı, aşırı yağışlar, mevsime aykırı düşük dereceler ve don olayı) son yıllar da kiraz üretimini oldukça zedeleyip zor durumda bırakmıştır.

•ELGA kanunnamesinde yapmayı düşündüğünüz düzenlemelerde dolu yağışına karşı alabileceğiniz önlemler (kirazlıklara koruma ağları, top sistemi ile dolu savar vs.)

•Özellikle tüm meydana gelen zararların 100% belirlenip tazminat olarak kısa sürede üreticilere ödenmesi yapabileceğiniz en büyük güncelleme ve yeniliktir. Çünkü kiraz sezonu 40 gün kadar kısa bir sürede tamamlanmaktadır ve zarar olması halinde üreticiler hiçbir şekilde bunu ekonomik olarak karşılayamamaktadırlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu