Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Dünya Sağlık Örgütü: “Gazze bir ölüm bölgesi haline geldi”

21/02/2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’nin bir ölüm bölgesi haline geldiğini ve büyük bir kısmının imha edildiğini bildirdi.

Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Gazze’deki sağlık ve insani durumun kötüleşmeye devam ettiğinin altını çizen Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının son 3 günde Gazze’nin güneyindeki Nasır Hastanesine yönelik acil durum operasyonları gerçekleştirdiğini kaydetti.

İsrail’in ablukası ve saldırıları altındaki hastanede hala yaklaşık 130 hasta ile en az 15 doktor ve hemşire bulunduğunu dile getiren Ghebreyesus, hastanede yoğun bakım ünitesinin artık çalışmadığını ve DSÖ’nün hastaların başka hastanelere transferine yardımcı olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, “Gazze bir ölüm bölgesi haline geldi. Bölgenin büyük bir kısmı imha edildi. 29 binden fazla insan öldü ve daha fazlası yaralandı. Şiddetli yetersiz beslenme, savaşın başlamasından bu yana hızlı şekilde arttı.” dedi.

Gazze’de artık ateşkese ihtiyacın olduğuna işaret eden Ghebreyesus, buraya sınırsız insani yardım ulaştırılmasının da önemine dikkati çekti.

BM’DEN SINIR TANIMAYAN DOKTORLARIN BARINAĞINI BOMBALAYAN İSRAİL’E TEPKİ

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Sınır Tanımayan Doktorlara (MSF) ait barınağı hedef alması ve 2 kişinin hayatını kaybetmesine tepki gösterdi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, X sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı.

MSF barınağının bombalanma haberini dehşetle karşıladığını ifade eden Griffiths, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.

Griffiths, “İnsani yardım çalışanları hayatlarını tehlikeye atıyor. Tüm siviller gibi onların da korunması gerek.” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun, karadan girdiği Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta bulunan el-Mevasi bölgesinde, MSF barınağını hedef alarak 2 kişiyi öldürdüğü bildirilmişti.

Çok sayıda yerinden edilmiş Filistinlinin çadırının bulunduğu Mevasi bölgesi, İsrail’in daha önce “güvenli” olduğunu iddia ettiği yerler arasında bulunuyordu.

İsrail ordusu, Gazze kenti ile Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta kesimlerindeki Filistinlilerin bu bölgeye gitmesini istemişti.

İki bölgeye ayrılmış olan Mevasi’nin Han Yunus’taki kısmı kentin en güneybatısında yer alıyor ve Deyr el-Belah kentini yakınlarına kadar uzanıyor.

Bölgenin genellikle tarım arazileri ve kum tepelerinden oluşan Refah’a bağlı kısmı ise kentin en kuzeybatısında kalıyor.

Mevasi’de yaklaşık 9 bin Filistinlinin bulunduğu ve bunlardan 2 bininin bölgenin Refah’ta kalan kısmında yaşadığı tahmin ediliyor.

İsrail ordusu, 22 Ocak’tan bu yana Han Yunus’a ve bölgedeki hastanelerin çevresine yönelik hava ve topçu atışlarıyla saldırılar düzenlerken kentin batı ve güney bölgelerinden askeri araçlarla yürüttüğü işgali nedeniyle çok sayıda Filistinli yerinden edildi.

Foto: Anadolu Ajansı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu