Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Zeybek Meriç’teki zeytin üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı

09/02/2024

YENİ SOL Milletvekili Hüseyin Zeybek, Meriç bölgesinde zeytin üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

2023 yılında yaz aylarında meydana gelen yangın felaketi sonrası bölgedeki zeytin üreticilerinin büyük zarara uğradığını kaydeden milletvekili Zeybek, konuyla ilgili Tarım ve Gıda Bakanlığına hitaben bir soru önergesi sundu.

Yangında 200 bin ağacın yandığını hatırlatan Zeybek, bugüne kadar üreticilere herhangi bir destek veya tazminatın verilmediğini dile getirdi.

Önergeyle ilgili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Üreticilerin ayakta kalma çabaları ve ekonomik yükümlülükleri devam ederken hiçbir maddi destek öngörülmemiş en önemlisi de yangın nedeniyle verimsizleşen toprakları üretimin azalmasına neden olacaktır buna rağmen hükümetin sözleri samimiyetsiz boş laflardan ibarettir.

•Kırsal kesimin ayakta kalması için zeytin üreticilerinin, çiftçilerin,hayvanyetiştiricilerinin, arıcıların tüm sektörün desteklenmesi gerektiğinden.

•Meriç -Evros ve Trakya bölgesindeki vatandaşlarımızhükümetin son yıllarda uzak  bölgelere destek sözü ve boş vaatlerinden “bıkmış” olmalarıancak gerçekte hükümetin kayıtsızlığı  ve bölgeyi  terkedilmişliği sözkonusu olduğundan.

•Miri (Makri) ve çevresindeki tarihi zeytinliklerin, eski çağlardan beri Meriç -Evros ve Trakya bölgelerininkalkınma ve refahın sembolü olduğundan.

Sayın Bakana sorulur:

1.ELGA, tüm zeytin üreticilerinin ekonomik yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri içinihtiyaç duyulan ön ödemeyi ne zaman yapmayı planlıyor?Ödenecek tazminatın tamamının yapılabilmesiiçin gerekli kontrolleri ne zaman tamamlamayı planlamaktasınız?

2.Bölgedeki zeytincilik sektörüişletmelerinin ciddi şekilde etkilendiğinden (zeytin fabrikaları, paketleme tesisleri, küçük zeytincilik işletmeleri) desteklenmesi için ne yapmayı planlıyorsunuz?

3.Hükümetin maddi  yardım desteğinin tamamını ödeme tarihi nedir? Ayrıca yangından zarar gören  üreticilere (hasarlı tarım makineleri, depolar, sondaj, yer altı sulama ağları vs) nasıl yardım etmeyi planlıyorsunuz?

4.Hükümet ,Başabakan tarafından açıklanan mevcutüretim maliyetlerinin (petrol, enerji – elektrik, tarım ilaçları,gübrelerin vs) düşürülmesinin dışında başka müdahelelerde bulunmayı planlıyor mu ve bunlar nelerdir?

5.Hükümet yerel Miri(Makri) zeytin türününsürdürülebilirliği için yeni zeytin ağacı ekimini desteklemeyi planlıyor mu?”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu