Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

BTAYTD ‘Engelliliğin farkında mıyız?’ başlıklı etkinlik düzenledi

03/12/2023

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ‘Engelliliğin farkında mıyız?’ konulu bir etkinlik düzenledi.

3 Aralık Pazar günü Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde düzenlenen etkinliğe eğitimciler ve soydaşlar yoğun ilgi gösterdi.

BTAYTD Kadınlar Kolu Başkanı Şükriye Mehmet’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, Doktorant Özel Eğitimci Burak Adil, Uzman Psikolog Koray Bağdatlı, Dil ve Konuşma Terapisti Ayşe Şerif katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasının Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı yaptı. Engelli bireylerin, aslında engelli olmadığını belirten Baltacı, onların maneviyatları güçlü birer birey olduklarını söyledi. Yarın hayatta ne olacağının hiçbir garantisi olmadığını hatırlatan Baltacı, “O yüzden bu güzel insanların, bu güçlü insanların, maneviyatı ve hayat sevgisi çok güçlü insanlarımızın, büyüklerimizin ve küçüklerimizin ellerinden öpüyorum. Bizler de hem kurum olarak, hem de Batı Trakya Türk toplumu olarak bu hususta çok dikkatli davranmaya özen gösteriyoruz.” diye konuştu.

Özel Eğitimci Burak Adil, ‘Engellilik ve özel eğitim’ başlığı altında gerçekleştirdiği sunumunda, “Sevgi varsa engel yoktur. Engelli bireyler hayatımızda çok önemlidir. Bu yüzden engelli bireylerde, erken tanı ve özel eğitime başvurmak çok önemlidir.” diye konuştu. Ailenin özel eğitimde önemli rolü olduğunu söyleyen Adil, engelli bireylerin eğitime katılımlarının da son derece önemli olduğunu kaydetti.

Batı Trakya’da özel eğitim alanında hizmet eden öğretmen alanında eksiklikler olduğunu belirten Adil, özel eğitim alanında devletin de desteğinin yetersiz olduğunu dile getirdi.

Dil ve Konuşma Terapisti Ayşe Şerif, “Engelli bireyler hayatının bir çok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşmaktadır. Ama herkes gibi onlar da duyguları olan insanlardır.” dedi. Engelli bireylerin sosyal hayatta karşılaştıkları zorluklardan bahseden Şerif, bunların daha ekonomik, ulaşım, eğitim ve kabul edilme şeklinde sıraladı.

“Toplum olarak yapılacak en önemli destek, onlara normal insanlar oldukları hissini yaşatmaktır.” diyen Şerif sözlerini, “Aslında hepimiz birer engelli adayıyız, biraz daha duyarlı olalım yeter.” diyerek tamamladı.

 “En büyük engel sevgisizliktir. Onlara özel saygı onlara yaşama sevinci verir” diyen Uzman Psikolog Koray Bağdatlı, engelli bireylerin sosyal yaşamlarında yaşadığı zorluklardan da bahsetti.

Son olarak Türkiye’den Edirne Trakya Üniversitesi Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu söz aldı. Engelli bireylerde erken tanının önemli olduğunun altını çizen Fazlıoğlu, küçük yaşta çocuğun davranış biçimlerine dikkat edildi takdirde bunu aile üyelerinin bile kolaylıkla tespit edebileceğini ifade etti. Fazlıoğlu, “Her teşhisin farklı yolları vardır. Yeter ki bizler bundan vazgeçmeyelim. Bu teşhis yolunu tercih ederken, konunun uzmanına gidelim. Bunun cevabını başka yerlerde aramayalım” görüşlerine yer verdi. Çocuklarda duyusal entegrasyon problemlerinden de bahseden Fazlıoğlu, bu problemleri dinleme güçlüğü, bakma güçlüğü, iletişim kurma güçlüğü ve öğrenme güçlü şeklinde sıraladı. Söz konusu problemlerin çocuklarda iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Fazlıoğlu, ailelerin bu çerçevede tanı koyulması aşamasında uzman yetkililerle iyi diyalog halinde olması gerektiğini belirtti.

Etkinliğe DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Genel Sekreteri Asime Hasanoğlu, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık ve soydaşlar katıldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu