Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“Dadia ormanı yok oldu”

28/08/2023

Meriç (Evros) ilinde yangınlar onuncu gününde de devam ederken Dadia Ormanı Milli Parkı da yangınların tam ortasında kaldı.

Yangın bölgede iki cepheden devam ediyor. Birincisi Meriç ve Rodop illeri sınırında Kassiteri ve Kirki arasında, ikincisi ise Dadia ve bölgedeki yerleşim alanlarına doğru ilerliyor.

Yangın söndürme çalışmalarında Meriç’te 100 itfaiye aracı 500 itfaiye eri görev yaparken, Sırbistan, Arnavutluk, Bulgaristan ve Romanya’dan itfaiyeciler görev yapıyor.

Dadia Ormanında devam eden yangına ilişkin bir radyo programına açıklamalarda bulunan Ormancılık ve Doğal Çevre Daire Başkanı Aleksandros Dimitrakopoulos, “Dadia ormanını bir daha asla bildiğimiz haliyle göremeyeceğimiz. Dadia’daki ekosisteme bir daha sahip olamayacağız. Avrupa’nın başka hiçbir bölgesinde bulunmuyor ve bunun nedeni, onu yaratan koşulların benzersiz olmasıdır. Avrupa Birliği sınırları içinde belirlenmiş doğal çevre koruma ağı Natura 2000’e dahil olan Dadia Ormanı Avrupa’nın başka hiçbir bölgesinde bulunmuyor ve bunun nedeni, onu yaratan koşulların benzersiz olmasıdır. Bu orman kayboldu. Bu ormanda yuva yapıp üreyen kara akbabalar, kızıl akbabalar yandı ya da yok oldu. Geri gelmeyecekler. Ve bu orman bu formuna geri dönmeyecek. Tepesi basık, çok yaşlı ağaçlardan oluşan ilkel bir karaçam ormanıydı, yani bu tür ağaçların kara akbabaların yeniden yuva yapabileceği bir şekle gelmesi için 100 ila 150 yıla ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu