Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“Ülkemizi okullarımızla ilgili alacağı kararlar öncesinde bizlerle diyalog kurmaya çağırıyoruz”

20/07/2023

Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, Eğitim Bakanlığının Batı Trakya’da dokuz Türk azınlık ilkokulunun kapatılması kararına tepki gösterdi.

Habip Oğlu açıklamasında, “Ülkemiz, kendi okullarımızı kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olmamıza karşın yıllar içerisinde çeşitli yasa ve uygulamalarla eğitim özerkliğimize sürekli müdahalede bulunmuştur” görüşlerine yer verdi.

“Ülkemiz, Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim özerkliğimizi hiçe sayarak özerk statüdeki ilkokullarımızı kapatmaya devam ediyor” diyen Habip Oğlu açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Daha öncekiler gibi Eğitim Bakanlığı’nın bu son kapatma kararı da Lozan Antlaşması’na tümüyle aykırıdır! Her fırsatta anavatanımızı Lozan Antlaşması’nın hükümlerine uymaya ve anavatanımızdaki Rum Ortodoks azınlığın eğitim hakkına saygı duymaya çağıran ülkemiz, söz konusu Batı Trakya Türk toplumu olunca Lozan’ı ihlal etmekte hiçbir beis görmüyor! Ülkemiz, kendi okullarımızı kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olmamıza karşın yıllar içerisinde çeşitli yasa ve uygulamalarla eğitim özerkliğimize sürekli müdahalede bulunmuştur. Burada amaç aşikardır: Ülkemiz, özerk statüdeki okullarımızı tümünü zaman içerisinde kapatarak eğitim özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmayı istemektedir. Öte yandan aynı kaderi paylaştığımız Rum Ortodoks azınlığın talebi doğrultusunda Gökçeada’da anavatanımızın desteğiyle 2013’te yalnızca 5 çocukla açılan anaokulu ve ilkokulda imkan tanınması sayesinde bugün 60 çocuk okurken tam aksine son yıllarda Batı Trakya’da komşu veya birbirine yakın mesafede yer alan köylerdeki ilkokullarımız birer birer kapatılıyor. Son on yılda ilkokullarımızın sayısı 226’dan 90’a düştü. Ülkemizi eğitim özerkliğimizin açık ihlali olan tümüyle bizlere ait ilkokullarımızın kapatılması uygulamasına derhal son vermeye, okullarımızla ilgili alacağı kararlarda öncesinde bizlerle doğrudan diyalog kurmaya çağırıyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu