Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Zeybek İskeçe Devlet Hastanesindeki sorunları meclis gündemine taşıdı

13/04/2023

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Devlet Hastanesinde yaşanan sorunlarla ilgili Sağlık Bakanlığına soru önergesi sundu.

Sağlık Bakanlığına İskeçe Hastanesinin tüm sorunlarını rapor ve soru önergeleri ile bildirdiklerini belirten Zeybek, buna rağmen Sağlık Bakanlığının gereken cevapları vermediğini vurguladı.

Konu ile ilgili olarak Hüseyin Zeybek tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Parlamento faaliyetlerinin ve Yeni Demokrasi Partisinin dört yıllık iktidarının sona ermesine kısa bir süre kala, İskeçe İlinin en büyük sorunu olan Şehir Hastanesi’nin işleyişi ile ilgili sorunları tekrar gündeme getirmekteyiz.

Pandemi sürecinden günümüze kadar Hastanenin olumsuz koşulları hakkında hem bilgi vermek hem de Hükümetin bu sorunları giderme planı hakkında yanıt almak üzere Sağlık Bakanlığı ile defalarca temasa geçtik. Özellikle, aşağıda belirtildiği üzere:

• 1239 / 15-02-2023 ‘İskeçe Hastanesi’nin Güçlendirilmesi ile İlgili Öneriler’

• 243 / 25-10-2022 ‘Sağlık Alanında Sosyal Hizmetin İyileştirilmesi ile ilgili Öneriler’

• 3009 / 22-07-2022 ‘İskeçe Şehir Hastanesi’nin Personel Eksikliği’ Raporu.

• 2013 / 22-12-2021 ‘İskeçe Hastanesi’ndeki Genel Durum Hakkında’ soru önergesi.

• 730 / 29-10-2021 ‘İskeçe, Drama, Rodop ve Evros illerinin Bölge Klinikleri ve Sağlık ocaklarının faaliyetlerinin askıya alınması’ hakkında Soru Önergesi.

• 843 / 04-06-2021 ‘İskeçe Şehir Hastanesi çöküşün eşiğinde.’ Güncel Soru Önergesi.

• 5806 / 09-04-2021 ‘İskeçe Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinin Faaliyetinin Durdurulması’ Soru Önergesi.

• 2277 / 01-12-2020 ‘Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde özellikle İskeçe ilinde pandeminin ikinci dalgasının yarattığı etkiler üzerine’ soru önergesi

• 9597 / 15-09-2020 ‘İskeçe Hastanesi’ne MR ünitesi tedarik edilmesine ilişkin’ soru önergesi

• 5878 / 22-04-2020 ‘Koronavirüs salgını ile mücadele etme önlemleri ve İskeçe Belediyesi’ndeki bilgi eksikliğine ilişkin’ soru önergesi

• 4144 / 14-02-2020 ‘İskeçe Hastanesi’nde sağlık personeli kadro oluşumu’ konulu soru önergemiz

Sağlık Bakanlığı’na, İskeçe Hastanesinin tüm sorunlarını yukarıda belirttiğimiz protokol numaraları rapor ve soru önergeleri ile bildirdik. Ancak sunulan soru önergeleri ve raporlara rağmen Sağlık Bakanlığının nadiren cevap verdiğini belirtmek gerekir.

Geçtiğimiz günlerde bir asker vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan olaydan sonra, mevcut koşullar ve sorunlar nedeni ile, ilimizin ihtiyaçlarını karşılayamayan İskeçe Hastanesi’nin süregelen sorunlarını bir kez daha gündeme getirmek isterim.

1) İskeçe Şehir Hastanesi’nin Yoğun Bakım Ünitesi’nin faaliyet dışı olması.

İskeçe Şehir Hastanesi’nin Yoğun Bakım Ünitesi, tam donanımlı yedi yatağa sahip olmasına rağmen, gerekli uzman sağlık personeli eksikliği nedeniyle yaklaşık iki (2) yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterememektedir. Acil ve ciddi vakalara müdahale edebilmek amacıyla yoğun bakım ünitesinin açılması zorunlu hale gelmiştir.

2) İskeçe Şehir Hastanesi’nde Sağlık Personeli Eksikliği.

İskeçe Hastanesi’nin karşı karşıya olduğu personel yetersizliği sorunu, özellikle koronavirüs pandemisinden sonra daha da büyümüştür. Sonuç olarak, birçok kliniğin faaliyet gösterememesinin yanı sıra sağlık personelinin çalışma koşulları zorlaşmaktadır. Ζaman zaman sağlık personeli kadroları açılmasına rağmen, bunların doldurulmadığı ve sorunun çözülemediği gözlemlenmektedir.

3) İskeçe Genel Hastanesi’nin tercih edilmesi amacı ile teşviklerin sağlanması.

Yukarıda da belirtildiği gibi, Sağlık Bakanlığı, İskeçe Şehir Hastanesini tercih edecek olan personele teşvik sağlanması gerektiği yönündeki çağrıları duymazdan geldiği sürece, Hastanenin personel yetersizliği sorununun çözülmesi mümkün değildir.

İskeçe Tabipler Birliği, İskeçe Hastane Çalışanları Derneği, İskeçe ADEDY derneklerinin tarafımıza da sundukları raporları, defalarca Meclis’e ve yetkili Bakanlıklara iletmemize rağmen ikramiye, vergi muafiyeti ve konut teşviklerinin uygulanması önerilerine herhangi bir yanıt alınamamıştır.

4) İskeçe Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesinin Faaliyete Geçmesi.

İlçemizin ve komşu ilçelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tam donanımlı ve potansiyel sağlık personeline sahip olan kardiyoloji bölümü, inisiyatif alma ve hastanenin koşullarını iyileştirme konusundaki yetersizliğiyle bilinen İskeçe Hastanesi Yönetimi, bunu faaliyete geçirmemektedir.

• Hastanesi’nde yeterli sağlık personeli bulunmadığından

• Yoğun bakım ünitesinin yaklaşık iki (2) yıldır faaliyet dışı olduğundan.

• Hastane için destek çağrısında bulunan tüm yerel organların girişimlerine ve seferberliklerine rağmen, yapılan önerilerin yetkili Bakanlık tarafından ilgi gösterilmediğinden.

• Yeni Demokrasi Hükümetinin dört yıllık iktidar döneminde kamu sağlığının öneminin değersizleştirilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldığından.

Sayın Bakana sorulur?

1. Yeni Demokrasi Partisinin dört yıllık iktidar döneminde İskeçe Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nin işlevi ile ilgili ne gibi girişimde bulunuldu?

2. 2019 yılından itibaren İskeçe Hastanesi’ne kaç ve hangi uzmanlık alanında personel alımları gerçekleştirilmiştir?

3. İskeçe Hastanesi’ndeki personel yetersizliği sorununun çözümü için Hükümet’in önerileri nelerdir? İskeçe Hastanesi’ni A’ kategorisindeki sorunlu bölgelere dahil etmeyi düşünüyor musunuz ve bugüne kadar neden bu duruma kayıtsız kaldınız?

4. İskeçe Hastanesi’nde tam donanımlı Kardiyoloji Kliniği’ni faaliyete geçirmeyi düşünüyor musunuz?

5. İskeçe Şehir Hastanesi’nin SİRİZA hükümeti döneminde sorunsuz bir şekilde faaliyetine göstermesine kıyasla 2019’dan sonraki dönemde gözle görülür bir şekilde çöküşe geçmesinin nedeni nedir?”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu