Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“Gençlere haklarını ve tarihlerini iyi bilip zorluklar karşısında mücadelelerini sürdürmelerini tavsiye ediyorum”

29/12/2022

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, bugün (29 Aralık Perşembe) makamında kendisini ziyaret Türk Azınlık basını mensuplarına konuştu.

Batı Trakya Türk Azınlığı gençlerine önemli mesajlar veren başkonsolos Ünal, “Her bir genç soydaşımız kıymetli ve önemli. Gençlere ilk tavsiyem çağın gerisinde kalmamaları ve yeni teknolojik gelişmelerden olabilecek en verimli şekilde faydalanmaları. Gençlere daha çok çalışmalarını, haklarını ve tarihlerini iyi bilip zorluklar karşısında mücadelelerini sürdürmelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde göreve başlayan Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal azınlık basınının sorularını yanıtladı.

SORU: Okuyucularımıza kendiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

“GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSLUĞU GÖREVİME BÜYÜK BİR HEYECANLA BAŞLADIM”

Aykut ÜNAL: “İyi dilekleriniz için şukranlarımı sunuyorum. En özet haliyle, Uluslararası İlişkiler lisan ve Avrupa Birligi Politikaları yüksek lisans eğitimlerinin ardından, 2007 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda görevime başladım. Yurtdışında Suriye, Rusya ve İspanya, merkezde Güney Asya, Orta Doğu Personel ve Avrupa Birliği biimlerinde farklı ünvanlarda çalıştım. 15 Aralık 2022 tarihinde de Gümülcine Başkonsolosluğu görevime büyük bir heyecanla başladım. Bu görevin önemi malum. Bu bilinçle ve gururla, tüm Başkonsolosluk personelimizle, görevimizi layıkıyla yerine getirmeye gayret edeceğiz.”

SORU: Batı Trakya’ya yönelik ilk gözlemleriniz nelerdir? Batı Trakya’yı nasıl buldunuz?

“GELENEK VE GÖRENEKLERIN KORUNDUGUNU GÖRÜYORUM”

Aykut ÜNAL: “Batı Trakya, her Türk diplomatının olduğu gibi benim de takip ettiğim, sorunlarını ve önceliklerini bildiğim bir bölge. Tabi burada bulunmak ve görmek daha farklı ve derinlik katan bir tecrübe. Gumülcine ve İskeçe’deki programlar vesilesiyle soydaşlarımızla bir araya gelme imkanım oldu. Diğer bölgeleri de ziyaret edip soydaşlarımızla bir araya geleceğim. Gelenek ve göreneklerin korundugunu görüyorum. Bu durum beni mutlu etti. Bunun yanısıra, bugüne kadar gittiğim yerilerde gözüme genç nüfusun azlığı çarptı. Soydaş gençler, ekonomik zorluklar nedeniyle maalesef başta Hollanda ve Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine göç ediyor. Türkiye’ye göç eden soydaşlarımız da mevcut. Tabii genç nüfusun azalmasının tek sebebi göç değil. Daha geç yaşta evlilik ve daha az sayıda çocuk sahibi olma yönündeki tercihler de diğer etkenler. Soydaşlarımızın sorun ve sıkıntıları sadece ekonomik alanla da sınırlı değil. Bunları detaylarıyla biliyor, yetki ve imkanlarımız dahilinde takip ediyor ve ilgileniyoruz.”

SORU: Batı Trakya ve genel olarak Kuzey Yunanistan, her yıl Türkiye’den pek çok ziyaretciyi ağırlyor. Bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilirmiyiz?

Aykut ÜNAL: “Yakınlığı nedeniyle Batı Trakya ve Konsolosluğumuzun görev bölgesinde bulunan Kavala, özellikle yaz aylanında Türk turistler için popüler yerler. Burada bulunduğum kısa süre içinde Kavala’yı da görme imkanım oldu. Kavala’da dikkatimi çeken, Türkiye’den gelen çok sayıdaki tur otobüsüydü. Türkiye’deki yakın iLlerden vatandaşlarımız da bölge genelini yıl içinde ziyaret ediyor. Türkiye’deki arkadaşlarımı ve akrabalarımı ısrarla davet ettim. Bölgeyi tanımak ve soydaşlarımızla kucaklaşmak üzere buraya gelecek ziyaretçi sayısında kendi imkanları dahilinde artış sağlamaya çalışıyorum. Mayıs – Eylül arasındaki dönemda Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerimizin de veya bu bölgeyi transit kullananların sayısında büyük artış oluyor. Haliyle bazı konsolosluk işlemleri ya da yaşabilecek acil durumlar için Başkonsolosluğumuza başvurular oluyor. Tecrübeli ve özveriyle çalışan bir kadroyla. konsolosluk hizmetini ve himayesini en etkin şekilde sağlamaya özen göstereceğiz.”

SORU: Batı Trakya Türk Azınlığına ve gençlerimize hangi mesaji vermek istersiniz?

“GENÇLERE HAKLARINI VE TARİHLERİNİ İYİ BİLİP ZORLUKLAR KARŞISINDA MÜCADELELERİNİ SÜRDÜRMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUM”

Aykut ÜNAL: “Biraz önce de söylediğim gibi Azınlık gençlerinin sayısı azalmış durumda. Bu nedenle, her bir genç soydaşımız kıymetli ve önemli. Gençler, teknolojik gelişmelerin dünyayı tamamıyla değiştirdiği farklı bir çağda yetiştiler. Teknoloji artık hayatın her alanında iş akışında var ve etkin bir biçimde kullanılıyor. Gençlere ilk tavsiyem çağın gerisinde kalmamaları ve yeni teknolojik gelişmelerden olabilecek en verimli şekilde faydalanmaları. Teknolojinin olumlu özeliklerinin yanında, teknolojinin insanları, özelikle teknolojiyle daha iç içe yaşayan gençleri bir ölçüde tembelleşmeye ittiği bir gerçek. İnsanlar teknolojinin getirdiği rahatlık sebebiyle, daha az efor sarf ettikleri ve daha rahat bir yaşam beklentisi içine girebiliyor. Ama bu tutumun dünya gerçekleriyle örtüşmediği de bir gerçek. Gençlere daha çok çalışmalarını, kendilerini erişebildikleri imkanları da kullanarak en iyi biçimde yetiştirmelerini, haklarını ve tarihlerini iyi bilip zorluklar karşısında mücadelelerini sürdürmelerini tavsiye ediyorum.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu