Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Dışişleri Bakanı Dendias, Sırp mevkidaşı Dacic ile görüştü

19/12/2022

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Balkanlar’ın Avrupa Birliği’ne (AB) daha da yaklaştığı günlerin iyi değerlendirilmesinin önemine işaret ederek, üçüncü tarafların bu yakınlaşmayı geciktirmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Dendias, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki temasları kapsamında görüştüğü Sırp mevkidaşı Ivica Dacic ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan’ın Belgrad-Priştine Diyalog Sürecini desteklediğini belirten Dendias, “Kosova’ya da gideceğim. Orada da Belgrad’da söylediklerimi tekrar edeceğim. Yunanistan, Sırbistan’ın AB üyelik sürecini de destekliyor.” dedi.

Dendias, Sırbistan’ın AB’nin bir parçası olduğunu söyleyerek, “Tüm bölgenin AB’ye daha da yaklaştığı bu anları iyi değerlendirmeli ve üçüncü tarafların bunu geciktirmesine izin vermemeliyiz. Tüm Balkanlar’ın ortak bir geleceği olması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Yunan bakan, Sırbistan ile ikili ilişkilerinin de oldukça iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Sırp bakandan Kosova’nın AB üyeliğinin sürece alınmayacağını iddiası

Sırp Bakan Dacic ise geçtiğimiz hafta AB üyelik başvurusunu Çekya dönem başkanlığına teslim eden Kosova’nın bu başvurusuna ilişkin, “Aldığım duyumlara göre Çekya, Kosova’nın AB üyelik başvurusunu aldığına dair bilgilendirme yapacak ancak başvuruyu sürece dahil etmeyecek. Bununla, dönem başkanlığını yeni yılda devralamaya hazırlanan İsveç ilgilenecek.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan da dahil 5 ülkenin Kosova’nın bağımsızlığını tanımadığına dikkat çeken Dacic, “Macaristan da her ne kadar Kosova’nın bağımsızlığını tanısa da uluslararası forumlarda Kosova’nın lehine oy kullanmıyor.” dedi.

Dacic, 27 ülkenin Kosova’nın bağımsızlığını tanıma kararlarını geri çektiğini vurgulayarak, “Bunlardan 18’inin hangi ülkeler olduğunu biliyoruz. Geriye kalan 9 ülkenin de kendilerini göstermeleri için açıklama yapmalarını bekleyeceğiz.” diye konuştu.

Bu arada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Aziz Nikola Günü kapsamında Dendias’ı ağırladığını belirterek, “Ebeveynlerimin evinde bugün Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ve Dacic’i ağırladım. Vucic ailesinin evini ziyaretinizle onurlandırdığınız için teşekkür ederim. Yaşasın Yunan-Sırp dostluğu.” notunu düştü.

Kosova Sırbistan gerginliği

Eski Sırp polis memuru Dejan Pantic’in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kosovalı Sırpların Kosova’nın kuzeyindeki sınır geçişlerine kurdukları barikatlar nedeniyle Sırbistan ve Kosova ilişkileri gergin bir seyirde devam ediyor.

Kosovalı Sırplar, 10 Aralık’tan bu yana Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutmaya devam ederken, AB, NATO ve ABD, Kosova’nın kuzeyindeki gerginliğin düşürülmesi ve barikatların kaldırılması çağrısında bulunuyor.

Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu