Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Kırcaali Türk Folklor Ekibi’nden 30. Yıl Dönümü Konseri

29/11/2022

Bulgaristan Türklerinin kültürünü yaşatan Kırcaali Türk halk oyunları ekibi, 30. kuruluş yıl dönümünü konserle kutladı.

Bulgaristan Türklerinin kültürünü yaşatan, ülkenin en köklü ocaklarından biri olan Kırcaali Türk halk oyunları ekibi, 30. kuruluş yıl dönümünü Kırcaali Belediye Başkanlığı himayesinde düzenlenen konserle kutladı.

Kentte faaliyet gösteren Ömer Lütfi Kültür Derneğinin çatısı altında 1992 yılında kurulan ekip, 30. yıl dönümünde farklı yaş gruplarından 80 çocuk ve gencin katılımıyla Türk halk oyunları ve çağdaş müzik eserlerinden örnekler sahneledi.

Kırcaali Kültürevi Salonu’nda düzenlenen konserle ilgili AA muhabirine konuşan Ömer Lütfi Kültür Derneği Genel Sekreteri Müzekki Ahmet, Bulgaristan’da 1989 yılında sona eren komünizm dönemi sonrası ilk halk oyunları ekibinin Kırcaali’de kurulduğunu belirterek yıllardır Türk kültürünü yaşatıyor olmanın gururunu taşıdığını ifade etti.

Ahmet sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm bölgemizde, uluslararası festivallerde konserler sunduk ve çok sayıda ödül aldık. Mutluyuz ki Bulgaristan’da Türk kültürünü geliştiriyor ve yaşatıyoruz. Geçen 30 yılda özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nden çok büyük destek aldık. Tüm sahne kostüm ve kıyafetlerimiz Türkiye’nin çeşitli kurum ve kuruluşlarından geldi.”

Müzekki Ahmet, halk oyunları ekibine verdikleri destekten dolayı Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz ve Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü’ye birer onur plaketi verdi.

Belediye Başkanı Aziz de Türk kültürünü yaşatma ve koruma misyonundan dolayı Kırcaali Belediyesi adına Türk halk oyunları ekibine “Altın Arma Ödülü” takdim etti.

“Bu artık amatör bir ekip değil bir kurumdur”

Aziz, konserden sonra yaptığı konuşmada, sahnede ve salonda 4-5 kuşak genç ve yetişkin sanatçı gördüğünü belirterek “Bu artık amatör bir ekip değil bir kurumdur.” ifadesini kullandı.

Filibe Üniversitesinde görevli Türkolog Harun Bekir, “Bu tür etkinliklerin Bulgaristan’daki Türk kültürünün geliştirilmesi konusunda çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Türk kültürünü, Bulgaristan’daki Türklerin gelenek ve göreneklerini yaşatmak, nesilden nesle aktırılması, bu tür derneklerin asli görevidir.” dedi.

Kızı ekipte şarkı söyleyen Nesrin Çekiç, “Taşıdığı misyon için, Ömer Lütfi Kültür Derneği her türlü yardım ve desteği hak ediyor. Bu dernek sayesinde kızım Türk folklorunu daha iyi biliyor.” diye konuştu.

Ekipte 10 yıldır yer aldığını anlatan Nesrin Salif de kendisinden sonra artık oğlu ve kızının ekibin genç şarkıcı ve dansçıları olarak sanatçıların arasına katıldıklarını anlatarak “Ömer Lütfi Kültür Derneği sayesinde Türk kültürümüzü, geleneklerimiz koruyoruz. Ben yıllarca bu derneğe iştirak ettim. Türk halk müzikleri ve Rumeli şarkıları söyledim. Bu dernek bana çok şey verdi. Umarım, çocuklarım da benim izimde giderler.” dedi.

Kırcaali’de yaşayan Emin Ali, çocuklarının halk oyunları ekibinin bir parçası olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Bulgaristan’da yaşayan Türklere ve çocuklarına, böyle derneklerde yer almalarını tavsiye ederim. Çünkü bu tarz uğraşlar Türk kültürü için çok önemli.” diye konuştu.

Kırcaali Türk halk oyunları ekibi, 1 Ekim 1992’de kuruldu.

Bulgaristan’da çeşitli etkinliklere katılarak Türklerin ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde gösteriler yapan ekip, yerel ve uluslararası birçok festivalde ödül aldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu