Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“Siyaseti insanlara hizmet aracı olarak görüyorum”

05/10/2022

Doğu Makedonya Trakya (DMT) Eyaleti Başkan Danışmanı Ahmet İbram, “Görevimi elimden geldiğince halkımın menfaatleri doğrultusunda kullanmaya özen gösteriyorum. Benim şu anda tek istediğim bulunduğum görevde başarılı olabilmek, sonrasını kamuoyu takdir eder” dedi.

Son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin ÜLKÜ’ye konuşan Ahmet İbram, “Siyaseti insanlara hizmet aracı olarak görüyorum. Hiçbir zaman telefonumu da kapımı da kimseye kapatmadım, kapatmayacağım. Halkımıza hizmet etmeyi seviyorum, hizmet etmeye de devam edeceğim” açıklamalarında bulundu.

ÜLKÜ: Öncelikle DMT Eyalet Başkan Danışmanı olarak bölgede yaşadığınız sorunlara birer konu başlığı altında değinecek olursanız neler söylemek istersiniz?

Ahmet İBRAM: Bilindiği gibi uzun yıllardan beri ülkemiz ve bölgemiz ekonomik kriz ile mücadele etmekte. Buna bağlı olarak bir de 2019 yılında ortaya çıkan covid 19 salgını tüm devletlerin ve yerel yönetimlerin aktif rolünü çok etkiledi. Bu zorlu süreçte eyalet olarak her zaman halkımızın yanında olmaya çalıştık. Hatırlanacağı gibi özellikle o dönemde yurtdışıdan gelen öğrenci kardeşlerimiz ve vatandaşlarımızı otellerde ağırladık, koronavirüs salgınının yoğun olduğu bölgelerde testler yapıp gerekli önlemlerin alınmasında yardımcı olduk.

Ayrıca Doğu Makedonya Trakya eyaletinde koronavirüs krizinden ekonomik olarak etkilenen küçük işletmeler ve serbest çalışanlara yönelik geri ödenmesiz yardım programı ile faaliyet gösteren işletmeler için toplam 90 milyon euro ekonomik destek sağladık. Destek miktarı işletmedeki çalışan sayısına göre 2000 euro ile 15.000 euro arasında oldu.

Son yıllarda yaşadığımız sel felaketleri de çalışmalarımızı olumsuz yönde etkilediğini söyleyebilirim. Ekonomik olarak zaten zor durumda olan devletimiz bu türlü ekstra masrafları oluştuğu durumlarda devlet tarafından gelecek yardımlarla belediyelerle işbirliği içerisinde bu zararları karşılamaya ve önlemleri almaya çalışıyoruz. Bilindiği gibi bölgemiz genellikle çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır.

“YASSIHÖYÜK BARAJININ HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Geçen dönem başlattığımız belediyelerle su sondajları, sulama hatları gibi projelere bu dönem de tekrar devam ettiriyoruz. Ayrıca Yassıhöyük barajının da tamamlandığını ve sulama boru hatları projesinin de en kısa zamanda tamamlanıp hayata geçirilmesi için çalışmalarımız devam etmekte.

Eyalette iki dönemden beri en büyük rastladığımız sorun olarak bürokrasi çok ağır işlemesi olduğunu söyleyebilirim. Doğu Makedonya Trakya eyaletinde şu anda 2011 yılına göre yaklaşık 629 daha az memur çalışmaktadır. 2011 yılında görev yapan memur sayısı 1580 iken şu anda sadece 951 memur çalışıyor. Bunun yanında ülkemizde ihalelerin uygulama ve teslim sürelerinin oldukça uzun olduklarını söyleyebilirim. Bu da planlamış olduğumuz bir çok işin gerçekleşmesi ve tamamlanmasını çok geciktiriyor.

ÜLKÜ: Son iki dönem Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanlığı çatısı altında siyasete devam ediyorsunuz, bundan sonraki süreçte de siyasi çalışmalarınızda aynı koşullarda mı devam edeceksiniz?

“GÖREVİMİ ELİMDEN GELDİĞİNCE HALKIMIN MENFAATLERİ DOĞRULTUSUNDA KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUM”

Ahmet İBRAM: Hepinizin bildiği üzere başta Azınlığımız olmak üzere bölge halkımızın da bana göstermiş oldukları büyük bir teveccüh ile 2014 yılından beri Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Başkanlığının farklı kademelerinde görev aldım ve bu görevi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da elimden geldiğince halkımın menfaatleri doğrultusunda kullanmaya özen göstereceğim. Görevim boyunca da bunun böyle devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Halkımızın ve azınlık insanımızın en azından kendi adıma söyleyebilirim ki bizlerden beklentileri büyük olabilir, eksiklerimiz geçmişte olduğu gibi bugün de olabilir, önemli olan bu eksiklikleri doğru ve yerinde tespit ederek doğru zamanda doğru yerlerde kullanabilmek ve halkımızın takdirine sunmayı başarılabilmektedir.

“YAPAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR SÖZÜ HALKAMIZA VERMEDİK, VERDİĞİMİZ SÖZLERİ DE YERİNE GETİRDİĞİMİZE İNANIYORUM”

Görev süremiz boyunca eyalet yönetimi olarak bölgede bizim sorumluluğumuzda olan alanlarda istediğimiz kadar olmasa da bir çok önemli konuda doğru adımlar atarak bizlerden olan beklentileri karşıladığımıza inanıyorum. Önümüzdeki günlerde eyalet başkanımız sayın Hristos Metios Rodop ilinde gerçekleştirmiş olduğumuz, devam eden ve planladığımız projelerle ilgili detaylı bir basın açıklaması yapacaktır. Yapamayacağımız hiçbir sözü biz halkamıza vermedik, verdiğimiz sözleri de yerine getirmek için çalışıyor ve hemen hemen çoğunu yerine getirdiğimize inanıyorum. En büyük sıkıntımız ilk bölümde de belirttiğim gibi bürokrasinin çok yavaş işlemesi yapılacak işlerin çok gecikmesine sebep oluyor.

ÜLKÜ: Kulislerde önümüzdeki yerel seçimlerde Kozlukebir belediye başkan adaylığı ve milletvekili adaylığına yönelik adınız geçiyor, bununla ilgili neler söylemek istersiniz, hangi kulvarda aday olmayı düşünüyorsunuz?

“BENİM TEK İSTEDİĞİM BULUNDUĞUM GÖREVDE BAŞARILI OLABİLMEK, SONRASINI KAMUOYU TAKDİR EDER”

Ahmet İBRAM: Ben hep nasibe inanırım, benim için önemli olan bir göreve talip olmuşsanız o görevin hakkını yerine getirmek gerekir. Bir işi yaparken başka bir işe odaklanırsanız mümkün değil başarılı olamazsınız. Halkımız bizi Eyalet Yönetimine hizmet edelim diye seçti, inşallah daha güzel hizmetler yapacağız. Benim şu anda tek istediğim bulunduğum görevde başarılı olabilmek. Sonrasını kamuoyu takdir eder.

Mevkiler makamlar geçici.. Daha önce hayal edemediğim noktalara çok şükür halkımızın desteğiyle ulaştım. Esas olan gelinen noktada insanlara faydalı olabilmek; bölgemize, milletimize insanlığa faydalı işler yapabiliyorsak ne mutlu bize bizi sevindiren bizi burada tutan sebep budur.

“BEN SİYASETİ İNSANLARA HİZMET ARACI OLARAK GÖRÜYORUM”

Hangi konumda, hangi mevkide, hangi makamda olursak olalım ben siyaseti insanlara hizmet aracı olarak görüyorum. Siyasete değer katan en önemli şey, halkımızın hayır duasını alabilmektir ve benim siyaset yapmaktaki tek amacımdır.

Kozlukebir belediye mensubu bir kişi olarak Belediye Başkanlığı adaylığı ve milletvekili adaylığı ile ilgili şahsıma da bir çok sorular geliyor. Sizler de takdir edersiniz ki, bununla ilgili kararımı bir anda vermek elbette çok zor. Halkım beni bu görevlere layık görürse elbette ki olur. Zamanı geldiğinde bununla ilgili kararımı çıkar açıklarım. Dolayısıyla halkımızın bu konuda biraz daha sabırlı olmasını bekliyorum.

ÜLKÜ: Halk arasında Menetler çayı olarak bilinen ve bölgeye inşası devam eden köprü çalışmaları hangi aşamada, bu konuyla ilgili biraz bilgi verir misiniz?

KÖPRÜNÜN 2023 YILI KASIM AYINA KADAR TAMAMLANMASI BEKLENİYOR”

Ahmet İBRAM: Bölge insanımızın köprü eksikliğini uzun yıllardan beri yaşadığını en iyi bilenlerden biriyim. Öyle ki, köprü olacağını söylemeye başladığımız ilk yıllarda bölge halkı gülüp geçiyordu, inanmıyordu . Bunun en büyük nedeni daha önce verilen sözlerin tutulmamış olmasıydı. Uzun bir bürokrasi süreci sonrası 2016 yılında başlatmış olduğumuz ihale süreci 2019 yılı sonlarında ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalayarak  tamamlandı.

Sözleşmeye göre 2021 yılı sonunda köprünün tamamlanması gerekiyordu, ama maalesef firma projeyi söz verilen sürede tamamlayamadı. Şu anda çalışmalar hızla devam etmekte, kış sezonu geldiği için ara verilecek çalışmalar bahar aylarında tekrar başlayıp 2023 Kasım ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

Bu proje sürecinde tüm halkımızdan biraz daha fazla sabırlı olmalarını temenni ediyorum. Tabi ki eleştiriler olacak, eleştirileri kabul ediyoruz ama ne yazık ki bu gibi projelerde genellikle bizim bir sorumluluğumuz olmamasına rağmen yaşanan aksilikler gecikmelere neden olabiliyor.

ÜLKÜ: Geçtiğimiz günlerde İskeçe Türkleri yeni müftüsü Mustafa Trampa’yı seçti. Bu seçimlerden kısa bir süre önce ise hükümet, apar topar bir torba yasayı meclis gündemine getirerek müftülükle ilgili yeni düzenlemeye gitti. Her iki konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

“HÜKÜMET TARAFINDAN ÇIKARILAN SON MÜFTÜLÜK YASASI AZINLIK TOPLUMU TARAFINDAN KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Ahmet İBRAM: Öncelikle yeni seçilen İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa arkadaşımızı tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum. Bu seçimlerden kısa bir süre önce hükümet, müftü yasasında değişikliğe gitti. Öncelikle burada şunu hatırlatmak isterim; 2018 ve 2019 yılında daha önceki hükümet döneminde çıkarılan kararnameler ve şimdiki hükümet tarafından çıkarılan son müftülük yasası azınlık toplumu tarafından kabul edilebilir bir yönü bulunmadığını ifade edebilirim. Batı Trakya Türk Azınlığının hakları, Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan ikili antlaşmalarla belirlenmiştir. Bu anlamda günümüz şartlarına da baktığımızda demokrasi ve insan haklarına saygılı olma adına Azınlığımız kendi müftüsünü rahatlıkla seçmelidir diye düşünüyorum. Bunu farklı şekilde yorumlamak yada anlamlandırmaya çalışmak ülke demokrasisine zarar verir diye düşünüyorum.

ÜLKÜ: Son olarak Batı Trakya Türk Azınlığına neler söylemek istersiniz, hangi mesajı vermek istersiniz?

“HALKIMIZA HİZMET ETMEYİ SEVİYORUM, HİZMET ETMEYE DE DEVAM EDECEĞİM”

Ahmet İBRAM: Öncelikle görüşlerimi ifade etmek için bu sohbete imkan tanıdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Ayrıca siyasi hayatım boyunca yanımda olan arkadaşlarıma, teveccüh ve destekleriyle bizleri her daim güçlü kılan halkımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Siyasete girdiğim ilk günden buyana en kolay ulaşılan siyasetçilerden biri oldum. Hiçbir zaman telefonumu da kapımı da kimseye kapatmadım, kapatmayacağım. Halkımıza hizmet etmeyi seviyorum, hizmet etmeye de devam edeceğim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu