Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“YİNE SÜKÛT-I HAYAL VE YİNE HÜSRAN!”

27/07/2022

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Batı Trakya’daki Türk azınlık okulları öğrenci azlığı gerekçesiyle kapatılma kararını kınadı.

Konuyla ilgili BTTÖB’den yapılan yazılı açıklamada, “Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı itibariyle Rodop ilinde Yardımlı, Tuzcuköy, İskeçe ilinde de Koruköy ile Çaymahalle azınlık okullarının yine devlet eliyle kapatılıyor olması tüm azınlık insanını derinden üzmüştür” ifadelerine yer verildi.

BTTÖB’nin açıklaması şöyle:

“Ülkemiz Yunanistan öğrenci azlığını bahane ederek, Lozan Antlaşması’nın Batı Trakya Türk Azınlığı’na tanıdığı eğitim özerkliğine bakmaksızın, azınlık okullarını kapatmaya devam ediyor.

Yıllardır okullarımızı planlı bir şekilde hem nitelik hem de nicelik bakımından azaltmaya çalışan yönetimlerin gayesi iyi niyetten çok uzak. Bize duyulan güvensizlik her alanda kendini olumsuzluklar silsilesi olarak göstermeye devam ediyor.

Müftülüklerimiz, vakıflarımız ve eğitimimiz ile ilgili alınan kararların dışında bırakılmak ne demokrasi ne insan hakları ne de Avrupa Birliği normları ile bağdaşmaktadır.

Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı itibariyle Rodop ilinde Yardımlı, Tuzcuköy, İskeçe ilinde de Koruköy ile Çaymahalle azınlık okullarının yine devlet eliyle kapatılıyor olması tüm azınlık insanını derinden üzmüştür. Bugüne kadar azınlık eğitimiyle ilgili alınacak kararlarda ve çıkarılacak yasalarda muhakkak azınlık yetkilileri ile de istişare edilsin yönündeki taleplerimiz hiçbir zaman dikkate alınmadı ve karşılık bulmadı. Ne insani ilişkilere ne de çoğulcu demokrasiye uygun olmayan bu davranışı kınıyor ve kabul etmiyoruz.

Azınlık eğitimi ile ilgili çıkarılacak yasalar öncesi azınlık ile istişare edilmesi, kısacası azınlığın muhatap alınması talebimizi bir kez daha yineliyoruz. İyi niyetle hem Lozan’da azınlık eğitimine tanınan eğitim özerkliğinin iadesini hem de okullarımızda eğitim kalitesinin ivedilikle yükseltilmesini bekliyoruz ve istiyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu