Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“İerodidaskalos”ların Millet’e açtığı dava görüşüldü

23/05/2022

“İerodidaskalos”ların Millet gazetesine açtığı tazminat davası 9 Mayıs Pazartesi günü İskeçe Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görüşüldü.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nda “İerodidaskaloslar” veya “tayinli 240 imam” olarak bilinen ve Lozan Barış Antlaşması’na aykırı olarak yönetim tarafından azınlığa dayatılmaya çalışılan “İslam Dini Din Öğreticileri Derneği”nin Başkanı ve 4 üyesinin Millet Gazetesi’ne açtıkları tazminat davası görüşüldü.

Dava, 9 Mayıs Pazartesi günü İskeçe Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görüşüldü.

Millet gazetesi sahipleri Cengiz Ömer ve Bilal Budur’un avukatlığını Ahmet Kara ve Yannis Barkas yaptı. “İerodidaskalos”ların avukatlığını ise Stregios Kellis ve Stergios Yalaoğlu yaptı. “İerodidaskalos”lar adına eski İerodidaskaloslar Derneği Başkanı ve halen üyesi olan Mehmet Mustafa şahit olarak dinlendi.

Millet gazetesinin şahitliğini ise SİRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek yaptı.

Çok sayıda azınlık avukatının ilgi duyup izlediği ve Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı’nın gerek duyulması durumunda 2. şahit olarak dinlenmek üzere katıldığı dava yaklaşık 1 saat sürdü.

Her iki tarafın avukatları savunmalarını yaparak, dosyalarını teslim etti. Kararın ise ileriki bir tarihte açıklanması bekleniyor.

İSLAM ÖĞRETİCİLERİ İDDİASINDA OLANLAR FAİZ TALEP EDİYOR

“İerodidaskaloslar Derneği” üyesi 5 “sözde” din öğreticisi, Millet gazetesinin internet sayfasında 1 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan “Miçotakis hükümetinden Türk Azınlığa darbe üstüne darbe” başlıklı haberinde, “itibar ve şereflerini rencide eden ‘yalan’, ‘karalayıcı’ ve ‘iftira’ nitelikli ifadelerin kullanıldığı iddiasıyla tazminat davası açmıştı. Şikayetçi olan ve dava dilekçesinde isimleri geçen sözde “İslam dini öğreticileri”, her birine ayrı ayrı 10’ar bin euro olmak üzere toplam 50 bin euro tazminatı İslam dininde haram olan faizleriyle birlikte talep etmesi dikkat çekti.

Gazete haberinin tercümesine keyfi anlamlar yüklendiği anlaşılan dava dilekçesinde, “İeordidaskaloslar”a (toplumda bilinen adıyla “240 İmam Yasası” memurlarına) “asılsız haber ve iftira niteliği içeren ifadelerle hakaret edildiği ve bu haberle dini duygular kışkırtılarak azınlığın milli ve dini açıdan fanatize edilmeye çalışıldığı” iddia edildi.

DAVA SEBEBİ

Millet gazetesi, “karalayıcı ve iftira nitelikli ifadeler” içerdiği iddia edilen haberde, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın uluslararası hukuku ve Azınlığımızı yok sayarak keyfi olarak hazırladığı ve Tayinli Müftü Naiplerinin Gümülcine ve İskeçe’de bulunan medreselerde encümen heyeti başkanı olmalarını öngören yasayı ele almıştı. Haberde, konu kapsamlı bir şekilde analiz edilmiş ve bu çerçevede Azınlık nezdinde kabul görmeyen “İerodidaskaloslar” meselesi toplumumuzun tepkileri doğrultusunda yansıtılmıştı. 1 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan “Miçotakis hükümetinden Türk Azınlığa darbe üstüne darbe” başlıklı haberinde Millet gazetesi Türk Azınlığına yapılan haksızlıklar nedeniyle hükümeti hedef almış, uygulanan asimilasyon politikaları ve buna alet olan “240 imam” kanununa Türk Azınlığın tepkisi ve eleştirileri yansıtılmıştı. Bu eleştirilerin basın yoluyla kamuoyuna mal edilmesini hazmedemeyen Türk Azınlık karşıtı iktidar ve zihniyet rahatsız olmuş ve Millet’i tazminat davalarıyla yıpratma yoluna gitmişti.

DİKKAT ÇEKENLER

Duruşmada şikayetçilerden sadece birinin hazır bulunması dikkat çekti. “İslam Dini Din Öğreticileri Derneği”nin eski Başkanı Mehmet Mustafa duruşmada hazır bulunurken, rencide oldukları iddiasıyla tazminat talep eden diğer dört İerodidaskalos Ahmet Ali Abdullah, Mustafa Baş Mustafa, Mustafa Baş Mehmet ve İlyas Hüseyin duruşmaya katılmadı. Rencide edildikleri iddia edilen dernek üyelerinden de kimse hazır bulunmadı.

Mahkeme Başkanı, davacı İerodidaskalos Mehmet Mustafa’ya, “Millet gazetesi size zarar verdiğini iddia ettiğiniz bu haberi sizce neden yazdı?” sorusunu yöneltti. İerodidaskalos’un “Gazete bizim devletten maaşlı ve sigortalı olmamızı istemiyorlar. Onların işine gelmiyor. İmamların eski düzende olduğu gibi azınlık halkı tarafından ödenmesini istiyorlar. Biz devletin tayin ettiği müftüye bağlı maaşlı ve sigortalı hale geldik.” demesi üzerine mahkeme başkanının: “Neden istemesinler, maaşınızı ve sigortanızı onlar mı ödüyor” sözleri dikkkat çekti. Bunun üzerine davacıların avukatı Yalaoğlu’nun davacı İerodidaskalos’u sorulan sorular esnasında yönlendirmesi ve telkinlerde bulunması tepkilere neden oldu. Savunma avukatlarının usullere aykırı olan bu müdahaleye itiraz etmesi üzerine taraflar arasında tartışma yaşandı. Yalaoğlu itirazlara rağmen bu tutumunu ilerleyen dakikalarda da devam ettirerek Millet’in bu haberlerle İerodidaskalosları hedef almasının kasıtlı olduğunu belirtti ve bunu da İerodidaskalos’a dedirtmek için çok uğraştı. Millet’in bu tür haberlerle asıl kastının Yunanistan’ın bölgedeki milli çıkarlarına aykırı politikalar yürüten yabancı güçlere hizmet etmek olduğunu belirtti.

Şikayetçi olan ve dava dilekçesinde isimleri geçen sözde “İslam dini öğreticileri”, her birine ayrı ayrı 10’ar bin euro olmak üzere toplam 50 bin euro tazminatı İslam dininde haram olan faizleriyle birlikte talep etmesi dikkat çekti. Davacı ve şahit Mehmet Mustafa’nın konuşmasında, “İslam dinine göre Azınlığa “Türk Azınlık” demenin caiz olmadığı çünkü milliyetçiliğin yasak olduğunu söylemesi üzerine davalı tarafın avukatının “Milliyetçilik yasaksa sizin din öğreticisi olarak İslam’da haram olan faizi şikayetçi olduğunuz Millet’ten istemeniz yasak ve günah değil mi?” sorusuna “Evet yasak, ama istedik.” şeklinde cevap vermesi de duruşmaya damgasını vuran ifadelerden biri oldu.

Davacı taraf Millet gazetesinin yazdığı gibi “Azınlığın İerodidaskaloslar’a karşı çıktığı” hususunun yalan olduğunu iddia etmiş ve davayı buna dayandırarak açmıştı. Davacı İerodidaskalos Mehmet Mustafa bu iddiasını mahkemede de sürdürdü. Milletvekili Hüseyin Zeybek bu asılsız iddiayı çürüttü.

Söz konusu haberde sadece Türk Azınlığın “İerodidaskaloslar” yasası ve buna alet olanlara tepki ve görüşünün yansıtıldığı halde davacıların, gazete ve sahiplerinin kendi görüşüyle hakaret ve iftira ettikleri iddiaları mahkemede çürütüldü. Millet gazetesinin şahidi Milletvekili Hüseyin Zeybek, açıklamalarında gazetenin haberinde kendi görüşünü değil, tırnak içinde Azınlığın haklı olarak karşı çıktığı “İerodidaskaloslar ve 240 imam yasasına karşı tepkisini ve bakışını aktardığını delilleriyle ortaya koydu. Zeybek Azınlığın bahsekonu İerodidaskaloslar’a karşı olduğunu ve bunun için kendisine birçok azınlık mensubunun çocuklarının okullarda İerodidaskalosların verdiği derslerden muaf tutulması için kendisinden yardım istediğini dile getirdi. Milletvekili Zeybek, hem kendisinin hem partisinin İerodidaskaloslar’a karşı olduğunu ve ilgili yasaya karşı mecliste muhalefet ettiklerini belirtti.

Davalı tarafın avukatlarının, suçlamaların asılsız ve davanın usul ve esastan kabul edilemez olduğunu kanun, delil ve şahitleriyle ortaya koydukları duruşmanın sonucu önümüzdeki günlerde açıklanacak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu