Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Ülkemizdeki Gerçekler” programında Yunanistan’daki Makedon azınlığı ve sorunları ele alındı

29/04/2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi program serisinin sekizinci bölümü 28 Nisan 2022 tarihinde yayınlandı.

Sekizinci programda Yunanistan’daki Makedon azınlığın siyasi partisi “EFA-Gökkuşağı” Başkanlık Kurulu Üyesi Pavlos Voskopoulos Filipov konuk edildi.

ABTTF Atina Ofisi’nden Nihan Ayan’ın moderatörlüğünü yaptığı programda Voskopoulos Filipov, Yunanistan’ın varlığını kabul etmediği ve tanımadığı Makedon azınlığın temel sorunları ve talepleri ile “EFA-Gökkuşağı” partisinin siyasi manifestosu ve faaliyetleri hakkında yöneltilen soruları cevapladı.

Voskopoulos Filipov, Kuzey Yunanistan’da Makedon azınlığın yaşadığı 500 köy olduğunu belirterek, 1923’teki nüfus mübadelesinde Makedonca konuşan nüfusun %20’sinin yurtlarını terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Etnik azınlıklar konusunun modern Yunanistan için hassas bir mesele olduğunu belirten Voskopoulos Filipov, etnik azınlıkların tanınması durumunda okullarda öğretilen tüm modern Yunanların antik Yunanların soyundan geldiği dair ulusal mitin yıkılacağını, bu mite göre Makedonya’nın hep Yunanlara ait olduğu ve dolayısıyla Yunanistan’ın bu bölgesinde sadece Yunanların yaşadığının öne sürüldüğünü dile getirdi.

Voskopoulos Filipov, ülkede azınlıkların tanınması söz konusu olunca Yunan ulusal mitinin gerçekten güçlü olduğunu ve buna izin vermediğinin altını çizerek, Makedon azınlık olarak tanınma ve bu sayede Makedon dilinin okullarda resmi olarak öğretilmesi talebinin kamusal alanda dile getirilmesinin bugün Yunanistan’da çok zor olduğunu ifade etti.

Yugoslavya’nın dağılmasından ardından Makedon meselesinin zirve yaptığını not eden Voskopoulos Filipov, 1994’te Avrupa Birliği (AB) üyesi diğer ülkelerdeki dostlarının desteğiyle Makedon azınlık olarak Florina’da kendi siyasi partileri olan “Gökkuşağı”nı kurduklarını söyledi. Voskopoulos Filipov, Yunanca, Makedonca ve İngilizce dilinde tabelaya sahip partilerine karşı siyasi makamlar ve Yunan Ortodoks kilisesi tarafından tepki gösterildiğini belirterek, Yunan devletinin “Gökkuşağı” partisine karşı açtığı davada kendisi ve arkadaşlarının suçsuz bulunduğunu kaydetti.

Bir siyasi parti olarak “Gökkuşağı”nın en önemli siyasi talebinin Makedon dilinin tanınması ve Makedon köylerinde öğretilmesi olduğunu vurgulayan Voskopoulos Filipov, etnik Makedon azınlığın tanınması ile Makedon dilinin de yaşatılabileceğini ifade etti.

Voskopoulos Filipov, Yunanistan’ın bir vatandaşı olarak Makedon azınlığa mensup olduğunu belirterek, ancak Yunanistan’da sözde demokrasi olduğunu ve Yunan siyasiler için ülkede etnik Makedon azınlıktan bahsetmenin imkansız olduğunu söyledi.

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında aynı anda canlı yayınlanan programın tümünü İngilizce ve Yunanca dillerinde aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube İngilizce yayın: https://www.youtube.com/watch?v=wqrcO1R2G2U&t=327s

YouTube Yunanca yayın: https://www.youtube.com/watch?v=X8JSM-Ci7V0&t=50s

Facebook İngilizce yayın: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/1147026182803659

Facebook Yunanca yayın: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/363656815804104

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu