Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Dünyanın karbon bütçesi tükeniyor

13/04/2022

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için kalan karbon bütçesi tükeniyor. Bu hedefe ulaşabilmek için mevcut fosil yakıt altyapısının yol açtığı emisyonların 2030’a kadar yarı yarıya düşürülmesi gerekiyor.

İklim değişikliğiyle mücadele çabalarının ancak küresel emisyonların 2030’a kadar en az yüzde 50 azaltılması ve 2050’de sıfır seviyesine indirilmesiyle başarıya ulaşabileceği öngörülüyor.

Sera gazı emisyonları, iklim değişikliğinin en temel nedeni olarak öne çıkıyor. Atmosferdeki birikimi ve insan faaliyetlerinden etkilenmesi nedeniyle karbondioksit, emisyon çeşitleri arasında iklim değişikliğine en fazla sebep olan tür. Metan gazı ve diazot monoksit gibi diğer emisyon çeşitleri de bulunuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, enerji sektöründen kaynaklanan karbon emisyonları 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine (36,3 gigaton) yükseldi.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin son raporu ise fosil yakıtlar nedeniyle dünyanın karbon bütçesinin hızla tükendiğini, emisyonların hızla keskin şekilde düşürülmesi ve yeni fosil yakıt yatırımı yapılmaması gerektiğini ortaya koydu.

Rapora göre, dünyadaki mevcut fosil yakıt altyapısı dünyanın kalan karbon bütçesini tek başına tüketebilir. Mevcut fosil yakıt projelerinin, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için kalan 510 gigaton eş değer karbon bütçesine kıyasla 660 gigaton karbon emisyonuna yol açma riski bulunuyor.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu