Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

“29 Ocak Şanlı yürüyüşün bir sembolüdür”

28/01/2022

Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) 29 Ocaklarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yayımladı.

GTGB açıklamasında, “29 Ocak’ın üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bugün hala Batı Trakya Türk Azınlığının etnik kimliği inkâr edilmekte ve temel hak ve özgürlüklerinin engellenmesi devam etmektedir. Kendisini ilgilendiren tüm konularda Azınlığın görüş ve fikirleri hiçe sayılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

GTGB 29 Ocaklarla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“29 Ocak Şanlı yürüyüşün bir sembolüdür. 34 yıl önce bugün gerçekleştirilmiş olan şanlı Türklük yürüyüşünü 34 üncü yıldönümünü hep birlikte kutluyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığının bu anlamlı günü Milletimiz için Milli bir bayramdır. Hepimize kutlu olsun.

1988’de Yunanistan yöneticilerinin isteği doğrultusunda Yüksek Mahkeme tarafından haksız, adaletsiz ve uluslararası antlaşmalara ve sözleşmelere rağmen Batı Trakya Türk Azınlığının seçkin, güzide ve şerefli bir geçmişe sahip kuruluşlarından Gümülcine Türk Gençler Birliği, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ve İskeçe Türk Birliği’nin isimlerindeki Türk kelimesinin çıkartılmasına karşı Batı Trakya Türk Azınlığının sessiz ve tepkisiz kalmayacağının ve insanımızın kendi benliğine, kimliğine yapılan bu saldırıya olan tepkisini Bütün Dünyaya duyurduğu bir gündür.

29 Ocak Ulusal benliğimize karşı yapılan saldırıya karşı toplumumuzun kadını, erkeği, yaşlısı, genci, şehirlisi, köylüsü demeden tek bir vücutla, korkusuzca tüm Dünyaya Türk olduğumuzu haykırdığımız şerefli ve haklı bir eylemdir. O tarihe kadar çatısı akan evlerimiz, yıkılacak noktaya gelen depolarımız için onarım izni ve Halkımıza kendi araba ve traktörlerini rahat bir şekilde kullanmasınlar diye sürücü ehliyetleri dahi verilmemekte idi. Bu örnekler Halkımıza yapılan haksızlardan sayabileceğimiz sadece bir kaçıdır. Batı Trakya Türk Azınlığının kendisine verilen haklarını savunduğu O Şanlı Yürüyüşün ardından, Halkımızı tatmin etmese de bazı haklarımız bizlere iade edilmiştir.

Bu şanlı yürüyüşün ikinci yıldönümünde (29 Ocak 1990), insanlıktan nasibini alamamış fanatik kişiler tarafından çirkin saldırılar gerçekleşti. Elleri zincirli, demirli, sopalı ve maskeli kişiler azınlık dükkânlarının camlarını, kapılarını kırdılar. Mallarımızı yağmaladılar. İnsanlarımızı dövdüler, yaraladılar… Bu insanlık dışı eylemleri bugün nefretle kınadığımızı özellikle belirtmek isteriz.

29 Ocak’ın üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bugün hala Batı Trakya Türk Azınlığının etnik kimliği inkâr edilmekte ve temel hak ve özgürlüklerinin engellenmesi devam etmektedir. Kendisini ilgilendiren tüm konularda Azınlığın görüş ve fikirleri hiçe sayılmaktadır. Ülkemiz Yunanistan son yayınladığı bir kararname ile azınlık okullarında Cuma günü ders saatlerinin değiştirerek azınlık eğitiminin özerk statüsünü her geçen gün daha fazla bozmaya devam etmektedir.

Batı Trakya Türk Azınlığı daima devletine ve yasalarına saygılı bir milletir. Tek isteğimiz yıllar önce uluslararası antlaşmalarla ve sözleşmelerle bizlere verilen haklarımızın korunmasıdır.

Çocuklarımıza örnek teşkil edecek o görkemli yürüyüşü gerçekleştiren saygıdeğer Batı Trakya Türk Azınlığının her ferdine sonsuz teşekkür ve saygılarımızı sunarız.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu