Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Kırsal bölgelerin canlandırılması ve nüfusun korunması ile ilgili meclise soru önergesi sundu

20/05/2025

Yeni Sol İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, kırsal alanların canlandırılması ve kırsal bölgelerde yaşayan nüfusun korunmasıyla ilgili olarak meclise soru önergesi sundu.

Önergede, kırsal alanlardaki hızlı nüfus azalmasının ve altyapı eksikliklerinin ülkenin demografik dengesi ve sürdürülebilir kalkınması için ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulayan milletvekili Zeybek, birçok köyün terk edilmiş ve temel altyapıların kullanılmaz duruma geldiğini dile getirdi.

Özellikle küçük dağlık ve uzak yerleşim birimlerinde demografik yaşlanma ve boşalma sürecinin hızlandığına dikkat çeken Zeybek, “Avrupa’daki bazı ülkelerin, özellikle İspanya’nın, kırsal alanları canlandırmak için entegre ve yenilikçi teşvikler, destekler ve yatırımlar içeren politikalar geliştirdiğine işaret eden Zeybek, İspanya’daki “Ekolojik Geçiş ve Demografik Zorluklar Bakanlığı” örneğini gösterdi. Bu bakanlığın çok boyutlu politikalarıyla iklim değişikliğiyle mücadele, biyolojik çeşitliliğin korunması, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir üretim modellerinin desteklenmesi sağlanıyor. Hedef, kırsal alanlarda nüfus azalmasını durdurmak vegöçü tersine çevirmek.” açıklamasında bulundu.

Milletvekili Hüseyin Zeybek, ilgili bakana şu soruları yöneltti:

1.Kırsal alanların canlandırılması için Avrupa’daki başarılı uygulamalar ve modeller göz önünde bulundurularak, kapsamlı, yatay ve çok sektörlü ulusal bir politika geliştirilip uygulanacak mı?

2.Kırsal politikaların farklı bakanlıklar ve kurumlar arasında koordineli ve stratejik bir yaklaşımla yürütülmesi planlanıyor mu?

3.Uzak kırsal bölgelere yerleşen vatandaşlar için vergi teşvikleri, konut yenileme destekleri, girişimcilik destekleri veya faizsiz kredi imkanları sunulacak mı?

4.Kırsal alanlarda yaşayan hassas gruplar için erken emeklilik programları ya da genç çiftçiler ve bölgesel girişimciler için özel sigorta teşvikleri planlanıyor mu?

5.Sağlık, eğitim, ulaşım ve dijital bağlantı gibi temel altyapılar güçlendirilerek, yerel ölçekte “akıllı” ve esnek hizmetler geliştirilmesi için hangi adımlar atılacak?

6.Yeni çiftçiler, kırsal turizm girişimleri ve sürdürülebilir start-up’lar desteklenmesi amacıyla mevcut stratejilerin dışında hangi ek tedbirler planlanıyor?

7.Avrupa’daki diğer ülkelerde olduğu gibi terk edilmiş kırsal konutların kullanımı için bir konut politikası stratejisi var mı?

8.Yerel üretim ve katma değer yaratma desteklenerek, bölgenin toprakları ve gelenekleriyle bağlantılı sürdürülebilir bir yerel üretim modeli oluşturulması hedefleniyor mu?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu