Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

ABTTF, Avrupa Parlamentosu’nda Türk azınlığın sorunlarını dile getirdi

21/05/2025

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), bugün (21 Mayıs Çarşamba) Brüksel’de Bulgaristan Türklerine mensup Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İlhan Küçük’ün (Renew Europe, Bulgaristan) ev sahipliğinde düzenlenen ‘‘İsim, Kimlik, Hafıza: Bulgaristan’da Müslüman-Türk İsimlerinin Değiştirilmesinin Son Aşamasından Bu Yana 40 Yıl’’ başlıklı etkinlikte sunum yaptı.

AP’de düzenlenen etkinliğe ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı ve ABTTF Brüksel Ofisi’nde görevli Deniz Servantie iştirak etti.

Etkinliğe AP Milletvekili ve Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Başkanı Lorant Vincze (EPP, Romanya) ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Müslümanlara Karşı Nefretle Mücadele Koordinatörü Marion Lalisse de katıldı.

Etkinlikte açış ve selamlama konuşmasını yapan Küçük, Bulgaristan Türklerinin 1970 ve 1980’li yıllarda komünist rejimin uyguladığı asimilasyona maruz kaldığını ve zorla isimlerinin değiştirildiğini kaydetti. 

AP Geneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Başkanı Vincze, azınlık sorunlarını dile getirmenin kilit önem taşıdığını ve azınlık sorunlarını AB üyesi Devletler ve AB Komisyonu arasında ortak yetki alanına dahil olması gerektiğini vurguladı.

Habip Oğlu, AB’nin en eski üyelerinden biri olan Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini ve varlığını inkar ettiğini, çeşitli yasa ve uygulamalarla eğitim ve dini özerkliğini yok etmeyi amaçladığını kaydetti.

Kırmacı etkinlikte yaptığı sunumda, Yunanistan’ın uzun vadede Batı Trakya Türk toplumunu asimilasyon politikasının geçmişte olduğu gibi bugün de devam ettiğini belirterek, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 1955-1998 yılları arasında yürürlükte olan ırkçı içerikteki eski 19. maddesi hükmüyle 60 bin Batı Trakya Türk’ünün Yunan vatandaşlığından çıkarıldığını ifade etti.

Türk toplumunun 1923 Lozan Antlaşması ile garanti altına alınan eğitim ve dini özerkliği ile ilgili sorunların devam etiğini not eden Kırmacı, 1923 yılında Batı Trakya bölgesinde 307 Türk ilkokulu varken bugün bu sayının 86’ya düştüğünü, 1991’de çıkarılan yasa ile Türk toplumunun müftülerini belirleme hakkının elinden alındığını, son çıkarılan yasa ile de özerk yapıdaki müftülüklerin Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlı kamu dairelerine dönüştürüldüğünü kaydetti.

Kırmacı, Yunanistan’ın Belir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki Türk toplumunun dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını 17 yıldır ısrarla uygulamadığının altını çizerek, Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün bilinçli olarak ihlal edildiğini söyledi.   

Batı Trakya Türk toplumu olarak Yunanistan’dan eğitim ve dini özerkliklerinin yeniden tahsis edilmesini talep ettiklerini belirten Kırmacı, AP’den de Yunanistan dahil AB üyesi Devletlerde ulusal azınlıkların haklarının garanti altına alınması için öncü bir rol üstlenmesini istediklerini kaydetti.

Etkinlikte AB Komisyonu adına konuşan Lalisse, AB çapında Müslümanlara karşı nefret söylemi ve suçlarının son dönemde arttığına işaret ederek, AB Komisyonu’nun bu alanda yeni girişimlerde bulunacağını belirtti.

Bulgaristan Türklerinden Emine Bayraktova da Bulgaristan’daki Türk toplumunun 1950’lı yıllara kadar iyi bir ortamda yaşadığını ancak daha sonra komünist rejimin Türkleri zorunlu asimilasyona tabi tuttuğunu dile getirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu