Yunanistan ve İtalya’da bazı ilaçları bulmakta zorluk devam ediyor
Yunanistan ve İtalya’daki eczacılara göre, Avrupa genelindeki ilaç krizinin temelinde ilaçların ham maddesinin üretildiği Çin ve Hindistan gibi ülkelerin kendi halklarının ihtiyacını gözeterek ürünlerin satışında kısıtlamaya gitmesi rol oynuyor.
ttiki Bölgesi Eczacılar Birliği Başkanı Konstandinos Lurandos ve İtalya Eczacılar Federasyonu Başkanı Andrea Mandelli, Avrupa ülkelerinde bir süredir devam eden ilaç temini sıkıntısını, özellikle antibiyotikler, çocuklar için öksürük şurubu ve ateş düşürücüler ile tansiyon ilaçlarının bulunmasında yaşanan sorunu AA muhabirine değerlendirdi.
“Ham madde olmayınca ilaç da üretilemez”
Avrupa’da ilaç tedarikinde yaşanan temel sorunun ham madde sıkıntısı olduğunu belirten Lurandos, Yunanistan’da ise ülkedeki düşük ilaç fiyatları nedeniyle yapılan ihracatın, tedarikte büyük soruna neden olduğunu kaydetti.
Lurandos, Avrupa’daki ilaç sıkıntısının temel nedeninin parasetamol, amoksilin gibi ham maddelerin bulunmasında yaşanan zorluklar olduğuna dikkati çekerek, “Ham madde olmayınca ilaç da üretilemez. Bu ham maddeler Hindistan ve Çin’de üretiliyor. Bu ülkelerin hükümetleri belli miktarların satışını kendi nüfuslarının ihtiyaçları için dondurdu.” diye konuştu.
Bu ülkelerden Avrupa’ya gelen ham madde miktarının azalmasının, Avrupa’da ilaç üretimini kısıtladığını anlatan Lurandos, bu konuda Yunanistan’da Avrupa’dakinden de büyük oranda sıkıntı yaşandığını vurguladı.
Lurandos, Yunanistan’da yaşanan sıkıntının nedenini şu sözlerle açıkladı:
“Yunanistan’a ilaç geliyor ancak burada ilaç fiyatları düşük olduğu için, ilaçlar Yunanistan’da kalmıyor. Bazı ecza depoları bu ilaçları alıp daha fazla kazanç sağlamak için iki üç katına ihraç ediyor.”
Hükümetin ilaç ihracatını kısıtlamaya yönelik tedbirlerinin de yetersiz kaldığına dikkati çeken Lurandos, ülkedeki ilaçların yurt dışına gönderilmemesi için denetim sağlanmasının çözüm olabileceğini söyledi.
Lurandos, ilaç tedarikinde yaşanan sorunun yarattığı endişenin, halkın ilaç talebinde artışa neden olduğuna işaret ederek, “İnsanlar daha sonra ihtiyaç duyabilecekleri ilaçları ellerinde bulundurmaya çalışıyor. Başka birisi o an o ilaca ihtiyaç duyabilir ve bulamayabilir. Bu yanlış. Çok kez söyledik, ilaç depolamamalıyız.” dedi.