Ana SayfaBatı Trakya HaberHaberler

Milletvekili Zeybek tütüncüye verilecek 90 euro yardımın neden geciktiğini sordu

17/03/2022

İskeçe SİRİZA Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek, Avrupa Birliği Komisyonu’nun, her tütün üreticisine dönüm başına 90 euro tazminat verilmesi kararının neden geciktiğini sordu.

Zeybek Tarım Bakanlığına hitaben sunduğu soru önergesiyle ilgili yaptığı açıklama şöyle:

Kasım 2021 tarihinde Tarım Bakanlığı tarafından, pandemi (covid19) sürecinde gelir kaybına uğrayan tütün üreticilerine toplamda 11,3 milyon Evro yani dönüm başına 90 Evro tazminat verileceği açıklandı. Bunun akabinde Bakanlık, hak sahibi üreticilerin tazminatlardan yararlanabilmeleri için kararı Avrupa Komisyonuna göndererek onay talebinde bulundu.

Temmuz 2021 tarihinden bu yana anlaşmaya varılmasına rağmen ve ne yazık ki henüz üreticilere verilmeyen maddi yardım ile ilgili Siriza Partisi tarafından Bakanlığa geçmişte de birkaç soru önergesi sunuldu.

Bakan, tütün üreticileri temsilcileri ile yaptığı son görüşmede, sözkonusu ödeneğin iki ay içerisinde yapılacağı sözünü verdi.

Nitekim, Şubat ayının sonunda Tarım Bakanı, pandemi (covid19) nedeniyle 2020 yılında gelirleri önemli ölçüde azalan tütün, lavanta, kuru incir ve zeytin üreticilerine sosyal yardım fonu onayladı. 2022 mali yılı için Devlet Bütçesine toplam 26.308.252 Evro’luk bir harcamaya neden olacak fon üreticilere en geç 30/06/2022 tarihine kadar ödeneceği belirtilmiştir.

Bu arada, ay sonunda yeni ekime hazırlanan tütün üreticileri, geçmişte hiçbir maddi destek görmeden artan üretim maliyetleri ve gübre fiyatlarına gelen zamlarla da baş etmek zorunda kalacaktır. Bu nedenle, tütün üreticilerinin ihtiyaçlarını  karşılayabilmeleri için, bu yardımın verilme sürecini hızlandırmak gerekmektedir.

  • Tütün üreticileri pandemi sürecinde hiçbir ekonomik destek paketinden yararlanmadıklarından.
  • Dönüm başına verilmesi planlanan 90 Evro’luk ekonomik yardımın ödeneği geciktiğinden ve üreticiler ihtiyaçlarını karşılayamadığından.
  • Yeni tütün ekimi zamanı yaklaştığından ve hızla artan maliyetler üreticiyi olumsuz etkileyeceğinden maddi yardımın bir an önce yapılması gerektiğinden.
  • Özellikle İskeçe ve Rodop illerinde tütün yetiştiriciliği bir gelenek, kültür ve tek ürün olduğundan, bölgenin ve bu sektörün bir an önce desteklenmesi gerektiğinden.

Sayın Bakana sorulur;

  1. Tütün üreticilerinin artan üretim maliyetlerini karşılayabilmeleri için prosedürü hızlandırmayı düşünüyor musunuz?
  2. Tütün üreticileri pandemi süresince hiçbir ekonomik destekten faydalanmadıklarından, yararlanabildikleri son ödeneğin 2019 yılında SİRİZA Hükümeti’nin inisiyatifiyle çıkarılan Deminimis programı olduğundan, bu sektörü uzun vadede nasıl desteklemeyi planlıyorsunuz?

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu